DA SE NE ZABORAVI: 28. veljače 1991., Pobunjeni Srbi donijeli Rezoluciju o razdruživanju od Republike Hrvatske

Slika 1. Ustavni sud RH (putovnica.net)

Pobunjeni Srbi su sve akcije planirali i izvodili paralelno s odlukama hrvatskih vlasti o razdruživanju. Na hrvatskoj strani bili su informatori koji su obavještavali pobunjene Srbe o potezima hrvatske vlasti tako da su pobunjeni Srbi istog dana kada je hrvatska vlast objavila neku odluku ili deklaraciju odgovorili svojom odlukom ili deklaracijom.

  4. siječnja 1991. osnovan je Sekretarijat unutrašnjih poslova SAO Krajine (SUP-a SAO Krajine). To su bile milicijske snage pobunjenih Srba, svojevrsno ministarstvo unutarnjih poslova srpske paradržave, a vrlo brzo će se pokazati i jednim od sastavnih dijelova raznovrsnih oružanih sastava pobunjenih Srba.

 5. siječnja 1991. policijske postaje u Kninu, Obrovcu, Benkovcu, Gračacu, Korenici, Donjem Lapcu, Dvoru na Uni, Vojniću i Hrvatskoj Kostajnici otkazale su poslušnost Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) RH i ušle u sastav tzv. Krajinskog Sekretarijata za unutrašnje poslove (SUP SAO Krajine).

 4. veljače 1991. pobunjeni Srbi pokreću inicijativu za pripajanje okolnih mjesta s većinskim srpskim stanovništvom općini Pakrac.

 22. veljače 1991. pobunjeni Srbi izglasali su pripojenje Pakraca i okolnih mjesta tzv. SAO Krajini. Također je Policijska postaja u Pakracu preimenovana u Općinski sekretarijat unutrašnjih poslova Pakrac te je odbacila legalnu nadležnost MUP-a RH i objavila pripaja Sekretarijatu za unutrašnjih poslova SAO Krajine. Načelnik pakračkog SUP-a Jovo Vezmar zapovjedio je da se u službu pozove 80 posto pričuvnoga sastava (Srbi) policijske stanice Pakrac i da se policajci hrvatske narodnosti razoružaju i udalje s dužnosti. To je bila priprema za oružanu pobunu (Pakrac, 1. ožujka 1991.).

 28. veljače 1991. Ustavni sud RH poništio je odluku o pristupanju općine Pakrac SAO Krajini, uz obrazloženje da Hrvatski ustav ne sadrži osnove za postojanje tvorevine kakva je SAO Krajina.

 28. veljače 1991. samozvano Srpsko nacionalno vijeće SAO Krajine usvojilo je Rezoluciju o razdruživanju od Hrvatske i ostanku u Jugoslaviji zajedno s ostalim narodima i republikama koje prihvaćaju zajedničku državu.

 

 

Skip to content