TwitterFacebookPinterestGoogle+

DA SE NE ZABORAVI: Nekažnjeno ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića

Slika 1. Vlado Šantić (vecernji.hr)

General HVO-a Vlado Šantić bio je zapovjednik 101. pukovnije u Bihaću. Vojna policija Armije RBiH uhitila ga je 9. ožujka 1995. i od tada mu se gubi svaki trag. Nestao je 9. ožujka 1995. 

Bihać su branili 5. korpus Armije RBiH i HVO  (101. pukovnija HVO-a). Petim korpusom zapovijedao je Atif Dudaković i on je najodgovornija osoba za sudbinu Vlade Šantića. HVO nije bio pod zapovjedništvom Petog korpusa već su zajednički branili grad. Srpske snage potisnule su Peti korpus i ugrozile obranu Bihaća. HVO je pod vodstvom Šantića akcijom 13. siječnja 1995. vratio izgubljene položaje. Postojao je sukob između Dudakovića i Šantića jer HVO nije bio pod zapovjedništvom u Sarajevu. Drugi veliki problem je bio taj što Šantić nije htio ući u sukob sa snagama Republike Zapadne Bosne (Snage Fikreta Abdića) pa je to također jedan od razloga njegova ubojstva. Vlado Šantić poštovao je zapovijedi vodstva HVO-a o nenapadanju snaga Fikreta Abdića.

Hamdija Abdić – Tigar, zapovjednik 502. brdske brigade Armije RBiH, 9. siječnja 1995.  došao je u Glavni stožer 101. pukovnije i uhitio Vladu Šantića te ga odveo Dudakoviću u hotel Sedru. U hotelu je Šantić mučki pretučen i nakon toga mu se gubi trag. Nitko nije odgovarao za smrt generala HVO-a Vlade Šantića.

John R. Schindler u svojoj knjizi UnholyTerror, navodi da je Dudaković naručio ubojstvo jer je Šantić znao za njegova krijumčarenja tijekom rata.

 

Komentari