Roman „Za tračkom nade“ predstavljen u Splitu, 3.ožujka 2020.

  • Written by:

Prepuna dvorana Dominikanskog samostana potvrđuje poštovanje autoru i njegovom djelu

Pogled na dupkom ispunjenu dvoranu u kojoj više nije bilo mjesta za dodatnu stolicu, a slobodan prostor pretijesan za one koji su željeli ostati, upućivao je na važnost događaja. Radost je bila još veća jer su brojni mladi bili među nama.

Što to zanimljivo poručuje roman „Za tračkom nade“? Pred nama je i čeka trenutak kada će otkriti tajnu svojih stranica, sadržajem i porukom. Pisac Nikola Milanović, vjeran je i vrijedan član Hrvatske udruge Benedikt od njezinog osnivanja. Udruga je nakladnik i organizator događaja. Predsjednik dr Vide Popović ne skriva ponos i radost u svojem obraćanju, zahvalan autoru i svima koji su svojim doprinosom pomogli da knjiga bude dostupna široj javnosti. Riječ hvale uputio je g. Anti Lijiću, članu udruge za njegovu pomoć i potporu od ideje do realizacije, dr.sc. Iliji Protuđeru drugom nakladniku za pomoć i podršku. Biranim riječima zahvalio je profesoricama Margiti Vučetić, Elviri Eterović i Sabini Marunčić koje su vrlo zanimljivo, s različitih gledišta, predstavile roman. Njihova razmišljanja ćemo u cijelosti objaviti, sljedećih dana, na našem portalu.

Zlo i zloća tema je romana. Autor joj ne pristupa kao nerješivom problemu kušnje i patnje, već daje rješenje i odgovor zanimljivim jezikom mašte koja ima uporište u istini Božje riječi. Biblijska prepoznatljivost likova, događaja i prostora je prisutna u romanu. Vođeni zaigranom maštom pisca upoznajemo daleke i nepoznate, čudesno lijepe i opasne krajolike pune vratolomnih zamki. Susreti s neobičnim stvorenjima, miroljubivim i dobroćudnim, ali i zlokobnim nakazama, morgovima, otkrivaju nam opasnosti svijeta i čovjeka u njemu. Upoznajemo i prijetvornost Zloga, koji nas želi privući u svoje redove dovodeći nas do ruba ponora i potpune tame. Posljednje poglavlje knjige donosi konačan obračun dobra i zla i daje nam odgovor.

Što je motiviralo pisca romana da baš na ovakav fantasy način progovori o vjekovnom problemu ljudske svakidašnjice? „Kao otac trojice sinova s dugogodišnjom praksom srednjoškolskog profesora osjetio sam kušnje, dileme i nesnalaženja mladih u odrastanju. Želio sam pomoći na način njima zanimljiv i prihvatljiv i ponuditi im odgovor“, kazao je autor romana, nastavljajući da je temeljna misao koja se poput niti provlači cijelim romanom, čovjekova nemoć u sukobu sa Zlom ako se osloni samo na svoje snage. Iako se čini da je sve izgubljeno, pojavljuje se tračak nade koji slijede glavni junaci romana. Tračak se na kraju romana pretvara u rješenje, zaključio je autor.

Naše čestitke Nikoli i želja predsjednika HUB-a da ova knjiga postane poželjna mladima i stekne naziv Hrvatski gospodar prstenova. Želimo dug i plodonosan život romanu „Za tračkom nade“.

HUB

Skip to content