I U MOM GRADU VUKOVAR SVIJETLI: Djeca poginulih vukovarskih branitelja

  • Written by:

Trajni plamen ljubavi u stihu i prozi srednjoškolci i osnovci naše županije šalju gradu heroju na Vuki i ravnokotarskoj heroini

Djeca poginulih vukovarskih branitelja

Vukovar je bio prvi veći europski grad potpuno uništen od Drugog svjetskog rata. 1991. godine od srpskog agresora branilo ga je 2.500 branitelja. Točan broj poginulih hrvatskih branitelja, u obrani Vukovara, još uvijek nije poznat. Službene brojke govore o tisuću i sto ubijenih branitelja, te dvije tisuće i šesto nestalih branitelja i civila.

U cilju ostvarenja svojih ljudskih i socijalno-ekonomskih prava, djeca poginulih i nestalih branitelja su se organizirala u udruge. U prvom redu ta su djeca, kao i ostali preživjeli članovi njihovih obitelji, zahtijevali pravo da se prizna časno djelo njihovih roditelja. Tako udruženi su tražili pravo na informacije o nestalima i pravo da se pronađu njihovi posmrtni ostatci i dostojanstveno pokopaju. Ta djeca su sada starija od dvadeset i osam godina i s ponosom se sjećaju velike i nesebične žrtve svojih roditelja. Dio njih je još od doba izbjeglištva raseljen po svijetu, ali njihovo sjećanje je zalog da se istina o Domovinskom ratu sačuva i izvan granica Republike Hrvatske.

Ovo je već dvadeset i osma godina da upriličujemo Dan sjećanja na vukovarske žrtve. Svake godine teško je sakupiti hrabrost i uzdignuti glavu jer vrijeme nije izliječilo rane. Nadamo se da će se olakšati djeci poginulih vukovarskih branitelja da saznaju istinu i da će konačno istjerati pravdu na vidjelo.

Učenica:Matea Bekavac 8. a
Mentor: Ilija Protuđer, prof.
Osnovna škola Pujanki, Split

Skip to content