Blažena Ivana Marija de Maillé

  • Written by:

Blažena Ivana Marija (Jeanne-Marie) de Maillé, francuska franjevačka trećoredica i mističarka, rođena je 14. travnja 1331. u dvorcu La Roche kod Saint-Quentina (departman Aisne, Pikardija), u plemićkoj obitelji, kao kći d’Hardouina de Mailléa i Jeanne de Montbazon.

Prve vjerske pouke primila je od obiteljskog ispovjednika, franjevca. Već u jedanaestoj godini života ukazala joj se Blažena Djevica Marija s djetetom Isusom. Pobožna djevojka, osjetila je snažan unutarnji poticaj za čašćenje Kristove muke. Ostala je rano bez roditelja, željela je živjeti za dragog Boga, ali ju je njezin skrbnik 1347. protiv njezine volje udao za mladog plemića Roberta de Silléa. Njezin suprug bio je dobar i plemenit čovjek, što dokazuje i podatak da su se za pošasti crne kuge, koja je harala Europom od 1346. do 1353, oboje posvetili dvorbi bolesnika. U vrijeme rata s Engleskom Robert je bio zarobljen i za otkupninu je morao platiti polovicu svoga imanja. Vratio se kući, ali je 1362. umro. Obitelj de Sillé tada je njegovu udovicu otjerala. Siromašna Jeanne-Marie, bez krova nad glavom, otad je živjela u gradu Toursu (središnja Francuska), prosjačila kruh svagdašnji i potpuno se posvetila molitvama i dobrim djelima. Pred nadbiskupom Toursa položila je zavjet vječne čistoće i u jednom svratištu služila bolesnicima.

Nakon nekog vremena napustila je grad, povukla se u osamu i prepustila se kontemplativnom životu. Zbog lošeg zdravstvenog stanja vratila se u Tours i nastanila se 1386. pored crkve franjevačkog samostana. Bila je obdarena izvanrednim mističnim darovima pa su mnogi rado slušali njezine savjete, čak i na francuskom kraljevskom dvoru. Pripisuju joj se mnoga čudesa i ozdravljenja. Preminula je u Toursu na današnji dan, 28. ožujka 1414, a pokopali su je u habitu franjevačke trećoredice. Narod ju je odmah počeo štovati kao sveticu, a blaženom ju je službeno proglasio 1871. papa Pio IX. Štuju je osobito u franjevačkom redu i u njezinoj domovini Francuskoj, u biskupijama Tours, Bourges, Le Mans, Laval i Poitiers. Zazivaju je kod bračnih problema i smrti roditelja, a zaštitnica je udovica, prognanika, žrtava nasilja i pogrda te osoba ismijavanih zbog pobožnosti.

Izvor: zupajastrebarsko.hr

Skip to content