TwitterFacebookPinterestGoogle+

Reagiranje jezikoslovca dr. sc. Ilije Protuđera

  • Written by:

Reagiranje na članak u Slobodnoj Dalmaciji od 25. ožujka 2020., te objavu na Fb stranici Srećka Listeša

Savjetnik Srećko Listeš iz Agencije za odgoj i obrazovanje u Splitu pratio je nastavu na TV-u i zaključio:

Car je gol! Gledam polupismena predavačica iz fizike…

Savjetnik Srećko Listeš vrijeđa i podcjenjuje sve učitelje, profesore, ravnatelje i MZO-a!

Otužno je i ružno da se savjetnik za hrvatski jezik i književnost Srećko Listeš iz Agencije za odgoj i obrazovanje u Splitu oglasio široj javnosti, nakon što je odgledao nastavu na TV-u, koja se tako odvija zbog epidemije koronavirusa i onda zaključio: ”Car je gol!” jer je prema njemu, slušao ”polupismenu predavačicu iz fizike.”   

Dodajem, da joj je našao dvije nesuvisle i upitne pogrješke, bez drugih dokaznih činjenica i to doznaje iz televizijske emisije, a kako će drukčije kad nikada nije u školi.

Onda se  obrušio i na učitelje hrvatskoga jezika i njihove ravnatelje govoreći da ne znaju standardni jezik i opet konkretne zamjerke nije ponudio.

Zatim kaže da ”NITKO još nije odradio svoje predavanje na standardnome hrvatskom jeziku, te da predavači MZO-a griješe na svim razinama hrvatskoga jezika.”

Zato ga je odmah upitala golema većina iz cijele Hrvatske; ”a di si ti?” Što si radio 20-ak godina kao savjetnik i što si konkretno učinio da naši učitelji i profesori dobro i pravilno govore hrvatskim standardnim jezikom?

Ako moje riječi što znače, odgovor je: Ništa!!!                                                          

Listeš ide i dalje pa kaže: ”To im je omogućio naručitelj (MZO)”, ne spominje svoju Agenciju u kojoj radi i koja bi, isto ili više od MZO-a, sve to trebala činiti boljim.

U svojim neutemeljenim stajalištima, bolje reći glupostima, krivo se poziva na članak 7. Ustava (trebao je na 12. članak), iako se ni tu se ne spominje standardni jezik, a o njegovoj nepismenosti u člančiću moglo bi se govoriti.

Profesorica fizike, za koju Listeš kaže da je ”polupismena predavačica“, isto je netočno ili glupost, jer ona može slabo govoriti standardnim jezikom ili imati lošiju naobrazbu, ali nikako se ne može reći da je ”polupismena predavačica” u govorništvu.

Mnogi, koji se javljaju iz cijele RH, s nestrpljenjem očekuju njegovo predavanje na standardnomu jeziku, koji samo on zna.

Mi, koji pratimo ili radimo u školstvu, čitamo da se savjetnik ponekad javi nekim člančićem u kojem napada sve što se radi u hrvatskomu školstvu, a nikada nije ponudio konkretna rješenja s tim u svezi.

Listeš, u posljednjih 20-ak godina kao savjetnik za hrvatski jezik i književnost, nikada nije održao predavanje o hrvatskome standardnom jeziku, a tvrdi da golema većina ne zna standardni jezik, bar svi ovi koje je spomenuo u svome članku.

Eto, ja sam u posljednje 23 godine, održao 30-ak predavanja o standardnom jeziku u gradu Splitu (posljednje 9. ožujka 2020., u GK Marka Marulića), zatim u mnogim gradovima, u školama, ravnateljskim aktivima i udrugama, u BiH pa čak i studentima slavistike na Institutu für Slawistik der Karl-Franzens Universität Graz (Austrija), ali me moj savjetnik nikada nije pozvao iako imam pripremljenih stručnih i znanstvenih predavanja.

Ne samo da savjetnik Listeš nije održao ni jedno predavanje o standardnom jeziku, nego nije napisao ni jednu knjigu, ni jedan članak pa ni rečenicu o standardnom jeziku, a usuđuje se javno sve ili gotovo sve vrijeđati i podcjenjivati.

Zato savjetnik Listeš radi svoje privatne poslove, tiska knjige koje nikomu ne trebaju i koje nitko ne čita, ali ih uredno tiska i objavljuje u nakladnika koji prodaju udžbenike i druge naslove učiteljima i školama, čime je izravno u sukobu interesa, pa očekujem i djelovanje mjerodavnih s tim u svezi.

Zbog navedenoga, to bi se moglo protezati u nedogled, možda drugom zgodom, zatražit ću njegovo razrješenje jer školstvu ništa ne pomaže, nego samo šteti.

Dr. sc. Ilija Protuđer, jezikoslovac iz Splita

Komentari