Molitva – Srijeda, 1. travnja

  • Written by:

Božja prisutnost
Moja duša čezne za tvojom prisutnošću, Gospodine.
Kada usmjerim misli prema tebi,
pronalazim mir i spokoj.

Sloboda
Gospodine, stvorio si me za život u slobodi.
Neka me Duh Sveti vodi da te slobodno nasljedujem.
Usadi u moje srce želju da te svaki dan
sve više i više upoznajem i ljubim.

Svjesnost
U prisutnosti Boga koji me voli
promatram sve što mi se dogodilo protekloga dana,
od ovog trenutka unatrag, korak po korak.
Prisjećam se svega što je bilo dobro i lijepo, i zahvaljujem na tome.
Uočavam i sjene i pitam se što mi govore; molim za iscjeljenje, hrabrost, oprost.

Riječ Gospodnja
Iv 8,31-42
U ono vrijeme Isus progovori Židovima koji mu povjerovaše: “Ako ostanete u mojoj riječi, uistinu, moji ste učenici; upoznat ćete istinu i istina će vas osloboditi.” Odgovore mu: “Potomstvo smo Abrahamovo i nikome nikada nismo robovali. Kako to ti govoriš: ‘Postat ćete slobodni?'”

Odgovori im Isus: “Zaista, zaista, kažem vam: tko god čini grijeh, rob je grijeha. Rob ne ostaje u kući zauvijek, a sin ostaje zauvijek. Ako vas, dakle, Sin oslobodi zbilja ćete biti slobodni. Znam: potomstvo ste Abrahamovo, a ipak tražite da me ubijete jer moja riječ nema mjesta u vama. Ja govorim što vidjeh kod Oca, a vi činite što čuste od svog oca.” Odgovoriše mu: “Naš je otac Abraham”.

Kaže im Isus: “Da ste djeca Abrahamova, djela biste Abrahamova činili. A eto, tražite da ubijete mene, mene koji sam vam govorio istinu što sam je od Boga čuo. Takvo što Abraham nije učinio! Vi činite djela oca svojega.” Rekoše mu: “Mi se nismo rodili iz preljuba, jedan nam je Otac – Bog.” Reče im Isus: “Kad bi Bog bio vaš Otac ljubili biste mene jer sam ja od Boga izišao i došao; nisam sam od sebe došao, nego on me posla.”

Nekoliko misli o današnjem odlomku iz Svetog pisma:
”Ako ostanete u mojoj riječi, upoznat ćete Istinu i Istina će vas osloboditi.” Isus povezuje slobodu i vjeru u njega i njegovu poruku. To je Radosna vijest koja nam jamči da Bog brine za nas i voli nas kakvi jesmo bez obzira na prilike. Govori nam da je ljubav kraljevski put prema slobodnom životu, punijem životom.
Židovi su uznemireni jer im je Isus neizravno rekao da nisu stvarno slobodni. Isto vrijedi i za Zapadnu civilizaciju jer naša teško stečena sloboda jest naš najveći ponos, ali može biti i naša najveća oholost.
I kod sebe mogu primijetiti iste reakcije stoga molim Boga da mi pomogne vidjeti samoga sebe kakav jesam – slobodan, ali da vidim i područja kojima nedostaje slobode. Razmišljam kako je moja vjera u Božje veliko milosrđe ono što me čini slobodnim gledati se u Istini i nastaviti suočavati se s pomanjkanjem slobode osobito u međuljudskim odnosima.

Razgovor
Isuse, progovaraš mi u tekstu Sv. pisma.
Daj da odgovorim na tvoj današnji poziv.
Nauči me da prepoznam tvoju ruku na djelu u mom svakodnevnom životu.

Zaključak
Zahvaljujem ti Gospodine što sam mogao provesti nekoliko trenutaka nasamo s tobom.
Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu.
Kako bijaše na početku, tako i sada i vazda
i u vijeke vjekova.

Izvor: prostorduha.hr

Skip to content