Sveti Franjo Paolski

  • Written by:

Današnji sveti zaštitnik je Franjo Paolski (Franciscus de Paula, Francesco di Paola), talijanski pustinjak i redovnik prosjak, osnivač Reda Najmanjih (Ordo Minimorum, Ordine dei Minimi).

Rodio se 27. ožujka 1416. u Paoli (provincija Cosenza, Kalabrija). U djetinjstvu se školovao kod franjevaca u Paoli. Nakon hodočašća u Rim i Assisi počeo je živjeti kao pustinjak u jednoj spilji kraj Paole. Već prije dvadesete godine počeo je okupljati sljedbenike, koji su uskoro postali sve brojniji. Franjevačkoj redovničkoj zajednici koju je osnovao, propisao je stroga pravila, neprestani post i odricanje od mesa i vina. Ta je zajednica najprije bila poznata pod imenom Pustinjaci svetog Franje Asiškog, njezino djelovanje odobrio je 1474. papa Siksto IV, a 1492. dobila je ime Red Najmanjih (Minimi). Njegov život bio je ispunjen radom, šutnjom, postom i noćnim bdjenjima. Smatrao je da će ljubav najbolje ostvariti potpunim odricanjem i stalnom žrtvom.

Bio je neumorni radnik, branitelj siromašnih i potlačenih, osnivač brojnih samostana, muških i ženskih (drugi red), a osnovao je i treći red za svjetovnjake. Pripisuju mu se mnoga čudesa, proročanstva i čitanje misli. Prema legendi jednom je preplovio Messinski tjesnac na vlastitom ogrtaču. Papa Siksto IV. poslao ga je 1483. u Pariz kako bi pomogao francuskom kralju Louisu XI. da se pripremi za smrt. Ostao je u Francuskoj, postao savjetnik kralja Charlesa VIII. i posredovao u uspostavi mira između Francuske i Bretanje te Francuske i Španjolske. Preminuo je u kraljevskom dvorcu Plessis-lès-Tours (La Riche, departman Indre-et-Loire, središnja Francuska) na današnji dan, 2. travnja 1507, u 92. godini. Svetim ga je proglasio 1519. papa Leon X. Zazivaju ga kod vatre, kuge i neplodnosti, a zaštitnik je Kalabrije, lađara, mornara, pomorskih časnika, putnika, ribara te mnogih naselja, župa i crkava diljem svijeta. Njegovi sljedbenici, Najmanja braća (Minimi), i danas uspješno djeluju u Europi, Južnoj i Sjevernoj Americi.

Izvor: zupajastrebarsko.hr

Skip to content