Slavko Kulić: Briga njih za narod, kradu sve što se može

“Na tuđoj se moći ne može opstati. Dužništvo nam je postalo doktrina, potrošili smo budućnost naše djece. Više nemamo resursa da bi netko preuzeo naše dugove. Najavama naših političara treba psihička pomoć. Rasprodati će sve vode, autoceste mi smo prisiljeni na rasprodaju ispod cijene. Prodajemo imovinu ispod cijene. Ma ni 1/3 ispod cijene ne možemo naplatiti, a time ugrožavama budućnost Hrvatske”, ogorčen je analitičar.

Agencija Standard&Poors ponovno je snizila dugoročni kreditni rejting Hrvatske na inozemnu i domaću valutu, uz stabilnu prognozu. Dosadašnji rejting bio je BB+, a novi rejting za obje valute sada je BB, napominje se da bi se recesija mogla nastaviti i u godini koja je pred nama, a to bi pak značilo da smo šestu godinu zaredom u recesiji. Ocjena BB spada u neinvesticijske, odnosno špekulativne rejtinge koji se nazivaju ‘smeće’. Agencija je objasnila promjene rejtinga pa navode kako su Vladine mjere ekonomske i proračunske politike nedovoljne za poticanje razvoja gospodarstva, ali i sređivanja javnih financija. Prema njihovom mišljenju, vladajuća koalicija nije uspjela provesti reforme koje bi značajnije poboljšale gospodarske izglede Hrvatske. Problem naše zemlje je i slaba konkurentnost, ponajviše zbog rigidnog tržišta i složenog poslovnog okoliša, odnosno loše poslovne klime. Iako su prethodne prognoze pokazivale kraj recesije, sada u S&P očekuju da će se u Hrvatskoj recesija nastaviti i u ovoj godini. Prema procjenama te agencije, naš BDP u prošloj godini pao je za otprilike jedan posto. Kratkoročne ekonomske prednosti koje Hrvatska kao članica EU ima ograničene su zbog strukturnih problema te bi se moglo dogoditi da Hrvatska postane neto upravitelj u proračun EU, odnosno da ne uspije povratiti sredstva koja plaća kao članica EU.

U 2014. godini, očekuje se blagi oporavak izvoza i investicija, najviše radi novog zakona o strateškim investicijama, korištenja EU fondova kao i državnih investicija. Istodobno, očekuje se da će potrošnja nastaviti padati radi niske zaposlenosti (radno je neaktivno 55,4 posto stanovništva od 22-64 godine starosti, što je odmah iza Grčke koja ima najnižu stopu zaposlenosti u EU). Analitičari S&P napominju kako Milanovićeva Vlada u dvije godine mandata nije uspjela uvesti reforme kojima bi se gospodarstvo osnažilo, a to je odraz političke realnosti i opiranja interesnih skupina, koje još uvijek koriste svoja duboka ukorijenjena prava.

“Nastavak politike samodopadnosti Vlade mogao bi dovesti do toga da Hrvatska postane neto uplatitelj u proračun EU-a”, tvrde u ovoj agenciji dodajući da je šansa da se rejting promjeni na bolje, ili gore u narednih godinu dana ispod 33 posto. “Ubrzani napori prema rješavanju ključnih strukturnih ekonomskih i proračunskih izazova mogli bi dovesti do podizanja rejtinga, a izostanak političkih mjera do pogoršanja financijske pozicije države. To bi moglo dovesti do novog snižavanja rejtinga”, tvrde iz S&P-a.

Slavko Kulić o problemima u Hrvatskoj

Da su problemi u hrvatskom gospodarstvu duboki, vjeruje ekonomski analitičar, Slavko Kulić. “Što se tiče agencija koje ocjenjuju državu i društvo, ne vidim razloge zašto bi nam dali potporu. Istinito je da ne možemo imati kreditnu sposobnost, ako je u pitanju plaćanje zaduženja. Problem nije u agencijama već u nama, našem psihološkom i političkom stanju. Živimo u sustavu socijalnih odnosa na tuđoj moći. Našu savjest gradimo na tuđoj moći i tu opstanka nema. Na tuđoj se moći ne može opstati. Dužništvo nam je postalo doktrina, potrošili smo budućnost naše djece. Više nemamo resursa da bi netko preuzeo naše dugove. Najavama naših političara treba psihička pomoć. Rasprodat će sve vode, autoceste mi smo prisiljeni na rasprodaju ispod cijene. Prodajemo imovinu ispod cijene. Ma ni 1/3 ispod cijene ne možemo naplatiti, a time ugrožavama budućnost Hrvatske”, ogorčen je analitičar.

Iako se u Vladi često hvale da čine mnogo kako bi se zemlja oporavila Slavko Kulić to ne vidi tako. “Ne rade ništa. Sistem vladanja je sporan. Oni su isključili narod iz politike, a stručnjake iz ekonomije. Sve čine u interesu očuvanja vlasti. Cilj im je na bilo koji način ostati na vlasti, briga ih za narod oni se bore samo za sebe. Svi su isti, razlike nema. Savez komunista, HDZ, SDP svi imaju isti mentalni sklop i prema životu pojedinca jednako su okrutni. U takve okolnosti investitori neće doći. Jedine investicije u Hrvatskoj su Psihijatrijska bolnica u Popovači, ali i zatvori. Kriminal je metastazirao, a sistem krade. Svi kradu i vode nas dublje u život na dug. Svi se vode onom: što ne bi ukrao kad mogu. Kradu sve što se može, a žalosno je što školovani kradu. Narod i znanstvena zajednica na sve to šuti. Politika vlasti polaže pravo na istinu, a mi promatramo kako propadamo. Hrvati se moraju i mogu nadati, ali za bolje sutra moramo činiti ono o čemu znanstvena zajednica šuti, unatoč uvredama ministra Slavka Linića”, zaključuje ogorčeni Kulić.
Autor: I.M./dnevno.hr

3 comments

  1. Dražen Bartolović

    25 godina je bilo više nego dovoljno da se nešto napravi na bolje,ali ne,nema tu više puno priče,promjene će morati doći silom,jer sve je toliko povezano i umreženo da je skoro nemoguće nešto promjeniti.Ukidanje povlastica koje su sami sebi dodjelili oni koji se izmjenjuju svakih par godina,i koji državu drže na aparatima,je nemoguće,zbog toga mladi odlaze i prepuštaju slučaju državu za kojojom su toliko čeznule generacije iza nas.

  2. Rade Jovičić

    NIKAKO NE STOJI DA SU SVE VLADE DO SADA BILE ISTE !!! SAMO HDZ JE LOPOVSKA ORGANIZACIJA, A POKUŠAVAJU UPORNO DISPERZIRATI GRIJEH I PRETVORITI U OPĆU GALAMU !!! NARAVNO DA BI RADIJE REKLI DA SU ONI POŠTENI VJERNICI A DA SU LJEVIČARI LOPOVI , ALI POŠTO NEMAJU NIKAKAV ADUT ONDA NATEŽU ADUT SU LJEVIČARI NEDRŽAVOTVORNI PA ONDA NATEŽU DA JE TO ISTA RAZINA GRIJEHA. SVE JE TO TEŠKO NATEGNUTI AKO NE POMOGNE CRKVA (JER ONA NEPISMENIMA NAJBOLJE TUMAČI POJAM GRIJEHA) !!! A TO JEST “GRIJEH STRUKTURE” !

  3. Filip Blazevac

    Nismo mi u nikakvoj recesiji….mi smo u lopovluku korupciji i pljački od strane Banaka i vlade dok se ima toliko mikiona za automobile za vladajuče izmišljanje tepiha i neznam šta ne drugo znak je da država još uvjek ima novca ali je pitanje samo do kada…nitko ko se bori za vlast nije rekao da če raditi Volonterski ili za 10.000 kuna več se svi bore da imaju masne plače dobre državne automobile dobre avione da se voze u posjete kada to i nije neka potreba za državno dobro na taj se način vrši pranje novca pod diplomatskom putovnicom i državnim aparatom….kada budemo imali stranke i ljude koji če nastojati da imaju svi podjednaka primanja a ne deset i dvadeset puta više od državnog prosjeka onda se možemo nadati da čemo kreniti napred u boljitak..

Odgovori

Skip to content