Kada će strukturne reforme u Hrvatskoj?

Slika 1. Hrvatska birokracija (internet)

Nedavno je premijer gostovao na režimskoj televiziji u emisiji “1 na 1” i hvalio se svojim uspješnim vođenjem države. Bila je to dogovorena emisija samopromocije u kojoj se hvalio svojom državotvornošću, svojim domoljubljem, politikom za narod i demokratičnošću. Poznato je da to nije istina (djelomično je istina) jer usvajanje Istanbulske konvencije i Marakeškog sporazuma protivno je interesima hrvatskoga naroda. Vlada je svojim manipulacijama onemogućila dva referenduma što pokazuje da se ne radi o demokraciji već manipulaciji. Premijer je veličao svoje rezultate, svoju odgovornost, hrabrost, stvaranje povjerenja i zajedništva. To su tlapnje jer premijer nije imao hrabrosti poduzeti niti jednu strukturnu reformu u društvu. Nije stvorio povjerenje i zajedništvo već je podijelio hrvatski narod svojim odbijanjem referenduma, micanjem HOS-ove ploče, svojim dirigiranim Vijećem za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima. Vrijeđao je građane koji ga nisu podržavali govoreći da ne znaju čitati, da nisu razumjeli. Građani koje je vrijeđao znaju čitati i znaju što su pročitali. Razlika je ideološka, neokomunisti protiv demokrata-domoljuba te njegova zaslijepljenost briselskom birokracijom.

Slika 2. Usporedba (internet)

Treba biti objektivan i priznati drugu premijeru i Vladi da je imala više izazova i da se s njima dobro nosila (gospodarstvo, pandemija COVID-19), međutim ono što je bilo nužno napraviti bile su reforme: pravosuđa, državne i lokalne uprave, zdravstva, školstva i drugo. Pravosuđe je rak rana hrvatske države, ništa bitno nije napravljeno. Nije napravljena reforma u obrazovnom sustavu. Uvođenje tableta u nastavu nije reforma, tableti su pomagalo u nastavi i ništa više. Postojeći sustav zdravstva je neodrživ, a odgađanje reformi dovodi do daljnjeg urušavanja i nepopravljive štete.

 

Slike 3. Usporedba 2 (internet)

Koalicija s pročetničkom i jugoslavenskom (antihrvatskom) strankom zbog ostanka na vlasti je čin izdaje a ne domoljublja. Politička trgovina (zbog opstanka na vlasti) s neprijateljima hrvatskoga naroda i države je plaćena narodnim novcem. Koalicijski partneri su nagrašeni novcem iz proračuna, rukovodećim položajima, članstvom u odborima državnih tvrtki itd.

Slika 4. Efikasnost javne uprave (internet)

Tijekom tri i pol godine nije napravljena niti jedna strukturna reforma u državi. Reforme su nužne jer o njima ovisi opstanak i budućnost. Svako odgađanje pravi nepopravljivu štetu ali o tome naši političari (vladajući i opozicija) ne govore jer se uhljebi boje gubitka pozicije (novca).

Slika 5. Javni dug (internet)

Treba navesti i slijedeće: Vlada druga Andreja je odlična ako se usporedi s vladom druga Zorana, ali nema nikakva smisla uspoređivati se s najgorom vladom koju je RH imala. Također, ova vlada je dobra kada se pogleda opozicija (Bernardić, Petrov, Beljak, Mrak Taritaš, Miletić….). Navedena opozicija je skup diletanata, egzibicionista, pljuvača i mrzitelja svega hrvatskoga.

Slika 6. Javni dug 2 (internet)

Opozicija daje kontradiktorne izjave, traži spas gospodarstva ali ne želi se odreći svojih plaća i privilegija. Nitko od njih nije predložio paket nužnih reformi na razini države. Lupetanje pojedinaca iz opozicije, podnošenje prijedloga u koje ni sami ne vjeruju, uvjerenje kako su oni Mesije koje će spasiti državu. Lupetaju o spasu imunološkog ali nitko ne daje detaljan plan kako to izvesti. Malo je vjerojatno da ćemo uspješno prebroditi ovu tešku krizu, nitko ne govori o onome što je nužno napraviti, neki ponavljaju svoje ideološke prijedloge kojima se ništa ne će rješiti. Jedna novinarka vidi spas u vladi nacionalnog jedinstva, neokomunističkoj vladi HDZ-a i SDP-a te cementiranju postojećeg stanja.

Vrijeme je za reforme:  

  • Promjena izbornog zakona i ustava
  • Uvođenje elektroničkog i dopisnog glasanja
  • Smanjenje broja zastupnika u Saboru do maksimalno 95
  • Obveznom izlasku na glasanje
  • Smanjenje broja službenih automobila i mobitela na normalnu razinu
  • Ukidanje povlastica saborskih zastupnika i državnih dužnosnika
  • Smanjenje broja općina (propisati minimalan broj stanovnika da bi jedna jedinica bila općina). Primjer: jadan otok ima jedan grad i 7 općina a samo 14.500 stanovnika!?
  • Reforma neučinkovitoga pravosuđa, uvođenje stvarne odgovornosti sudaca za nečinjenje i učinjeno
  • Reforma neodrživog zdravstvenog sustava
  • Prekid financiranja svih antihrvatskih udruga i pojedinaca
  • Reforma školskih programa
  • Izmjena zakona o referendumu
  • Rješiti pitanje nacionalnih manjina kao i u drugim državama EU-a
  • Donijeti zakon o elektroničkim medijima i spriječiti govor mržnje koju danas imamo. Spriječiti svaki govor mržnje (na nacionalnoj, ideološkoj, vjerskoj osnovi). Danas je u RH dopušten govor mržnje prema domoljubima te katolicima (primjera je bezbroj). Zakon treba biti jednak za svih, što danas nije slučaj.
  • Ukidanje nepotrebnih i štetnih ureda pravobraniteljstva jer služa samo za uhljebljenje pojedinaca, a neki služe za blaćenje neistomišljenika i države u cjelini.
  • Ministre prije stupanja na dužnost poslati na edukaciju (povijest, kulturna baština, hrvatski jezik, kako se služi narodu…) da ne lupetaju gluposti i ne vrijeđaju narod.
  • i drugo.

 

Ako Hrvateki žele reforme moraju se za njih izboriti, ako ne žele neka ne grintaju! Političari koji se pozivaju na Tuđmana zaboravili su Tuđmanovu rečenicu: “Imamo svoju Hrvatsku, naša je i bit će onakva kakvu sami želimo i ne ćemo nikome dopuštati sa strane da nam propisuje kakva ta Hrvatska treba da bude!”

Ako stvarni domoljubi žele naprednu Hrvatsku moraju se okupiti svi zajedno (jedna stranka ili više stranaka a jedinstven nastup). Strančarenje na takozvanoj desnici je čin izdaje! Matoš je kazao dva Hrvata tri stranke, sada je situacija lošija, sada imamo dva Hrvata a 4 stranke. “Veliki Hrvateki” su oduševljeni s drugom Andrejom pa će se javiti da ga brane i veličaju (kao što su i prije radili), neka ga veličaju, to je njihovo demokratsko pravo. Griješe!

Ja (mi) takozvani “marginalac/i” sam/smo se borio/li za pravnu, demokratsku i naprednu Hrvatsku, a ne za neokomunističku državu u kojoj imamo govor mržnje, cenzuru, rodnu ideologiju i briselski diktat. Mi takozvani “marginalci” smo domoljubi, branitelji, katolici, osloboditelji Hrvatske, a oni su dezerteri, briselski izvršitelji, uhljebi i rušitelji Hrvatske. To je bitna razlika! Za pravnu, demokratsku i naprednu državu se treba boriti svim demokratskim sredstvima jer nitko nam je ne će pokloniti!

Dok je srca, bit će i Kroacije! (AGM)

Skip to content