Bježite četnici ide ČETVRTA

Slika 1. Zastava 4-te brigade Zbora narodne garde (MJ)

28. travnja 1991. osnovana je u Splitu 4. brigada Zbora narodne garde.

Slika 2. Spomen ploča u Splitu (Meje)

Bilo je to vrijeme krvi, patnje, suza ali vrijeme prkosa i ponosa. Vrijeme kada je goloruka mladost u tenisicama krenula u obranu opstojnosti Republike Hrvatske. U tenisicama dođoše u Resnik, preko Kruševa, Sinja, Drniša, Šibenika, Zadra, Vodica, Stona, Golubova kamena, Maslenice, Zime ’94., Skoka-1, Skoka-2, Ljeta ’95., Oluje i Maestrala otišli su u legendu.

Slika 3. Spomen obilježje u Resniku (Kaštela) (MJ)

„Hrvatska vojska u svom sastavu ima 7 gardijskih brigada, sve dobro obučene i naoružane, ali samo je jedna koja je udarna, a to je Četvrta gardijska brigada“. (ratni ministar Gojko Sušak)

 

Slika 4. Plakat iz vremena Domovinskog rata (Muzej Oluja 95.; MJ)

O velikoj hrabrosti pripadnika brigade zapisana su mnoga svjedočanstva: obrana Zadra, oslobađanje hrvatskoga juga, oslobađanje zadarskog zaleđa, zauzimanje položaja na Dinari, oslobađanje Knina i drugdje.

 

Slika 5. Obilježavanje godišnjice operacije Gusar (Maslenica), kod Zelenog hrasta (MJ)

Tijekom Domovinskog rata bilo je angažirano 7.000 hrvatskih branitelja. Za slobodu Hrvatske život su dala 193 pripadnika, pet pripadnika se vode kao nestali, a više od 1500 ih je bilo ranjeno. 

O ratnom putu brigade svjedoči monografija 4. gardijske brigade, predstavljena je 26. svibnja 2011. godine.

Slika 6. Spomenik legendarnom zapovjedniku generalu Andriji Matijašu u Marini (MJ)

 

Slobodu smo izvojevali u Domovinskom ratu, nitko nam je nije poklonio. Nažalost, o Domovinskom ratu, herojstvu i žrtvi branitelja ne uči se u hrvatskim školama i to je sramotno. Političare i druge treba podsjetiti da se nismo borili za region, regiju ili treću Jugoslaviju, nismo se borili za diktate briselske birokracije. Nismo se borili za zatiranje našeg hrvatskog identiteta, naše povijesti, hrvatskoga jezika i kulture. Ponosimo se djedovinom, svojom bogatom kulturnom baštinom, hrvatskim jezikom, zastavom, grbom i himnom. Nažalost, neprijatelji hrvatskoga naroda i hrvatske države ni danas ne miruju pa i danas u miru moramo braniti hrvatski nacionalni identitet, hrvatski jezik od nasrtaja neprijatelja. Neprijatelji žele da zaboravimo Domovinski rat, da zaboravimo slavnu Četvrtu i druge jedinice koje su obranile i oslobodile Republiku Hrvatsku. Naša dužnost je da novim generacijama kažemo istinu o srbijanskoj (četničkoj) agresiji na našu Domovinu i istinu o herojima Domovinskog rata.

 I u ovim nenormalnim okolnostima odat će se počast poginulima i nestalima. Počivali u miru Božjem!

Slika 7. Spomen kapelica 4 GB Sveti Križ u Dračevcu (MJ)

 

Udruga veterana 4. gardijske brigade je zbog pandemije virusa COVID -19 donijela odluku da se 29. godišnjica osnutka brigade ne će svečano obilježit, kao do sada. Sva sredstva koja su bila osigurana za obilježavanje 29-te godišnjice osnutka donirana su KBC-u Split za nabavku opreme (HUMANITARNA AKCIJA “UVIJEK ZAJEDNO – VETERANI 4 GARDIJSKE BRIGADE ZA KBC-SPLIT”).

 

Slika 8. Obilježavanje godišnjice 4 GB 2019. godine u Splitu (MJ)

DOMOVINSKI RAT JE TEMELJ NEOVISNE REPUBLIKE HRVATSKE! SVIMA KOJI SU SE BORILI ZA NEOVISNU HRVATSKU NEKA JE VJEČNA HVALA I SLAVA.

Dr. Marko Jukić

Skip to content