Sveti Josip Radnik

  • Written by:

O svetom Josipu, zaručniku Blažene Djevice Marije, Isusovom poočimu i zaštitniku hrvatskog naroda, opširno smo pisali na njegov spomendan, 19. ožujka. Danas ga s radošću u srcu slavimo kao zaštitnika rada i radnika.

Blagdan svetoga Josipa Radnika uveo je 1955. u crkvenu godinu papa Pio XII. Odredio je da se taj blagdan slavi 1. svibnja na dan „koji je svijet rada izabrao kao svoj praznik“. „Druga internacionala“, međunarodna udruga radnika, odlučila je 1889. da će 1. svibnja slaviti kao svjetski praznik radništva. Iste godine papa Leon XIII. izdao je svoju encikliku o svetom Josipu, kojom je radnike i sve ljude skromnih životnih prilika uputio na svetog Josipa kao uzor i primjer za nasljedovanje. Sveto pismo samo na jednom mjestu spominje Josipovo zanimanje i to u Matejevu evanđelju, gdje se opisuje Isusov povratak u Nazaret. “Dođe u svoj zavičaj te je tako učio svijet u njihovoj sinagogi da su se divili i govorili: ‘Odakle ovom tolika mudrost i čudesna moć? Zar on nije tesarov sin'” (Mt 13,54).

Uvođenjem blagdana svetog Josipa Radnika Crkva želi iskazati posebno poštovanje prema radu jer svojim radom kršćanin „pridonosi povijesnom ostvarenju Božje zamisli“. Josipov svakidašnji rad svjedoči naime o spremnosti služenja u vjernoj poslušnosti tajni utjelovljenja Sina Božjega i djela otkupljenja. To treba biti smisao rada i svakoga kršćanskoga djelatnika. Svaki radnik treba težiti da njegov posao postane apostolska služba i suradnja s Kristom na djelu spasenja. U tom slučaju svakidašnji rad, stavljen u službu spasenja, poprima božanske razmjere. Pio XII. nazvao je svetog Josipa „najčistijim, najsvetijim, najuzvišenijim od svih Božjih stvorova“. Ne zaboravimo na današnji blagdan da je taj šutljivi svetački div i najveći duhovni velikan, uzor vjernosti i postojanosti, po zanimanju bio samo „tesar“, drvodjelac, radnik. O brojnim hrvatskim crkvama posvećenima svetom Josipu, izvijestili smo na Josipovo, ali i svetom Josipu Radniku posvećene su mnoge župe, crkve, kapele i ustanove u svijetu i hrvatskim krajevima (Zagreb-Gajnice, Brebrovac kod Jastrebarskog, Klinča Sela-Zdenčina kod Jastrebarskog, Turopolje, Vukovar-Borovo Naselje, Osijek, Belišće, Đurđenovac, Slavonski Brod, Budinščina, Dunjkovec kod Nedelišća, Sisak-Galdovo, Stupovača kod Kutine, Zemunik Gornji, Kadina Glavica kod Drniša, Ražine kod Šibenika, Ježević kod Vrlike, Bosanska Kostajnica, Kornica kod Bosanskog Šamca, Bare kod Busovače, Pale kod Sarajeva, Turbe kod Travnika, Lug kod Prozora, Domanovići kod Čapljine, Grljevići kod Ljubuškog, Izbično kod Širokog Brijega, Đurđin kod Subotice, Gornji Breg kod Sente). Čestitamo od srca svim našim čitateljima današnji blagdan svetog Josipa Radnika i praznik rada, 1. svibnja!

Izvor: zupajastrebarsko.hr

Skip to content