TwitterFacebookPinterestGoogle+

Slika 1. Naslovnica knjige Operacija Jaguar (Knezeva.hr) Akcija Jaguar izvedena je od 17. do 23. svibnja 1992. Hrvatska vojska je tom akcijom oslobodila brdo Križ u zaleđu Bibinja kod Zadra. S tog brda su srpski teroristi ugrožavali promet Jadranskom magistralom. Na brdu Križ JNA je imala dobro utvđeno uporište koje je služilo za radarsko motrenje i za navođenje topničke vatre po Zadru i okolici. Uporište je bilo izolirano jer je komunikacija sa Zrakoplovnom bazom Zemunik prolazilo preko ničije zemlje. Utvrda je bila opasana minskim poljima. Hrvatske snage su 17. svibnja 1992. presjekle prometnu komunikaciju između utvrde i Zrakoplovne baze Zemunik. Posada na brdu Križ čekala je smjenu koju je Hrvatska vojska onemogućila jer je uništila tenk T-34 i BOV te kolonu od 5 kamiona. Vojnici koji su trebali preuzeti smjenu su se razbježali. Nakon 5 dana (23. svibnja 1992.) uporište se predalo hrvatskim snagama, a 48 pripadnika JNA je, prema dogovoru, transportirano na dogovorenu i sigurnu točku. Zapovjednik akcije „Jaguar“ Ivan Vitanović objavio je knjigu pod naslovom: „Operacija Jaguar – oslobađanje brda Križ“. Dr. Marko Jukić

Slika 1. Naslovnica knjige Operacija Jaguar (Knezeva.hr)

Akcija Jaguar izvedena je od 17. do 23. svibnja 1992. Hrvatska vojska je tom akcijom oslobodila brdo Križ u zaleđu Bibinja kod Zadra. S tog brda su srpski teroristi ugrožavali promet Jadranskom magistralom.

Na brdu Križ JNA je imala dobro utvđeno uporište koje je služilo za radarsko motrenje i za navođenje topničke vatre po Zadru i okolici. Uporište je bilo izolirano jer je komunikacija sa Zrakoplovnom bazom Zemunik prolazilo preko ničije zemlje. Utvrda je bila opasana minskim poljima. Hrvatske snage su 17. svibnja 1992. presjekle prometnu komunikaciju između utvrde i Zrakoplovne baze Zemunik. Posada na brdu Križ čekala je smjenu koju je Hrvatska vojska onemogućila jer je uništila tenk T-34 i BOV te kolonu od 5 kamiona. Vojnici koji su trebali preuzeti smjenu su se razbježali. Nakon 5 dana (23. svibnja 1992.) uporište se predalo hrvatskim snagama, a 48 pripadnika JNA je, prema dogovoru, transportirano na dogovorenu i sigurnu točku.

Zapovjednik akcije „Jaguar“ Ivan Vitanović objavio je knjigu pod naslovom: „Operacija Jaguar – oslobađanje brda Križ“

Dr. Marko Jukić

Komentari