Sveti Efrem Sirijac

  • Written by:

Današnji je sveti zaštitnik Efrem Sirijac, đakon i crkveni naučitelj. Rodio se oko 306. u Nisibisu (danas turski grad Nusaybin, na granici sa Sirijom), u kršćanskoj obitelji. Kršten s 18 godina, kao đakon se isticao širenjem evanđelja, zapaženim propovijedima i velikim štovanjem Blažene Djevice Marije.

Bio je učenik glasovitog nisibijskog biskupa Jakova, kojeg je vjerojatno pratio 325. na crkvenom saboru u Niceji. Djelovao je kao učitelj u slavnoj teološkoj školi u rodnom gradu. Pred Perzijancima koji su tri puta opsjedali Nisibis i osvojili ga 363., sklonio se u Edesu, grad u sjevernoj Mezopotamiji (danas Şanliurfa u jugoistočnoj Turskoj), gdje je postao začetnik sirijske književnosti. Tamo je najprije živio kao pustinjak u spilji, a zatim je počeo predavati na teološkoj školi.

Napisao je velik broj asketskih djela, mnoga djela protiv krivovjernih pokreta onog vremena (gnosticizam i arijanizam) i brojne himne kojima je na kršćanstvo obratio mnoštvo duša. Zbog osobitog pjesničkog dara prozvali su ga „harfa Duha Svetoga“. Bio je samo đakon, ali kao pjesnik, znanstvenik i duhovni pisac, uživao je velik ugled. Iscrpljen od skupljanja namirnica za siromahe u vrijeme velike gladi, preminuo je na današnji dan, 9. lipnja 373. u Edesi. Crkvenim naučiteljem proglasio ga je 1920. papa Benedikt XV. Zaštitnik je duhovnika, duhovnih upravitelja i duhovnih vođa.

Izvor: zupajastrebarsko.hr

Skip to content