Blaženi Ivan Dominici

  • Written by:

Današnji je slavljenik blaženi Ivan (Giovanni) Dominici, talijanski dominikanac, kardinal i dubrovački biskup. Rodio se 1356. kao Giovanni Banchini ili Bacchini u Firenci, potomak mletačke obitelji.

Otac Domenico, trgovac svilom, umro je prije njegovog rođenja, ostavivši iza sebe dvadesetgodišnju udovicu. Sa 14 godina Giovanni je želio stupiti u dominikanski red, ali majka ga je poslala u Veneciju svojim roditeljima na dvije godine, kako bi ga odvratila od te želje. Kad se vratio u Firencu, primljen je 1372. u dominikanski samostan, iako je imao govornu manu (mucao je). Studirao je u Firenci, Pisi i Parizu. Upoznao je svetu Katarinu Siensku i ostao očaran njezinom pojavom. Kad se 1381. nalazio u Sieni, molio je pred Katarininom slikom i ozdravio od mucavosti. Svećenik, postao je zamjenik priora i prior u firentinskom dominikanskom samostanu Santa Maria Novella, a 1388. lektor, a potom i vikar u samostanu svetih Ivana i Pavla u Veneciji. Osnovao je dominikanske samostane u mnogim talijanskim gradovima i bio desna ruka blaženog Raimonda iz Capue u obnovi reda.

Svestrani humanist, obnovitelj redovničkoga života, propovjednik, diplomat i odgojitelj, bio je plodan teološki i duhovni pisac. Znatno je utjecao na umjetnost Fra Angelica, a posebno se proslavio kao omiljeni propovjednik. Neumorno je propovijedao, ponekad i pet puta na dan. U proljeće 1401. hodočastio je u Svetu zemlju, a nakon toga postao je u Firenci profesor Svetoga pisma. Papa Grgur XII. imenovao ga je 1407. dubrovačkim biskupom i svojim posebnim legatom u Mletačkoj i Genovskoj Republici, a 1408. i kardinalom. Isticao se u prevladavanju problema nastalih zapadnim raskolom. Novi papa, Martin V, imenovao ga je svojim legatom kod njemačkog cara i češkoga kralja, a povjerio mu je i misionarski rad u obraćenju husita. Na tom zadatku je i preminuo, na današnji dan, 10. lipnja 1419, u mađarskom gradu Budimu. Pripisuju mu se mnoga čudesa. Papa Grgur XVI. proglasio ga je 1832. blaženim. Njegov se blagdan posebno slavi u dominikanskom redu, Dubrovniku i dubrovačkoj biskupiji.

Izvor: zupajastrebarsko.hr

Skip to content