Crtica o SDP-ovoj pljački

Na kongresu, u studenom 1990., zločinačka partija Savez komunista Hrvatske donijela je Deklaraciju o prekidu kontinuiteta te stranke s razdobljem od 1945. do 1990., pa nastaje nova stranka pod nazivom SKH – SDP (Savez komunista Hrvatske – Stranka demokratskih promjena). Od travnja 1993. SDP-Socijaldemokratska partija Hrvatske.

Nije se radilo o nikakvom prekidu kontinuiteta već novoj laži komunista. SDP je nastavio putem zločinačke partije pa je prisvojio društvenu imovinu i postao najbogatija stranka u Hrvatskoj. Ono što su opljačkali krajem rata i nakon Drugog svjetskog rata nisu vratili već su prisvojili (koriste ili iznamljuju) i prodali. 

SDP se nikada nije ispričao za zločine SKH već ih je negirao i opravdavao. SDP (SKH) nije predao svu dokumentaciju o svom zločinačkom djelovanju, nije vratio otetu imovinu bivšim vlasnicima. Ovdje će biti navedena samo dva primjera o zločinima koje su počinili.

Imovina koju ima SDP nije kupljena niti je izgrađena vlastitim sredstvima. To je bilo takozvano društveno vlasništvo, znači državno. Račan je vodio tajne pregovore sa Stipom Mesićem i Josipom Manolićem o vlasništvu nad partijskom imovinom. Oni su Račanu pomogli da protupravno zadrži tuđu imovinu koju je SKH koristila. Savezu komunista Hrvatske omogućena je pretvorba društvene imovine u privatnu imovinu SDP-a!

Navod (narod.hr): „Ministarstvo pravosuđa je sastavilo popis imovine kojom su raspolagale bivše društvno-političke organizacije. SKH raspolagao je sa 15.131 četvornim metrom zemljišta, 102 poslovna prostora i 227 stanova. Savez socijalističkog radnog naroda, čija je sljednica Akcija socijaldemokrata, raspolagao je s više od 12.000 četvornih metara zemljišta, 77 poslovnih prostora i 39 stanova. Ukupno je bilo više od 504.000 četvornih metara nekretnina koje su koristile bivše društveno-političke organizacije, a kasnije njihove stranke sljednice.”

Član Hrvatskog žrtvoslovnog društva Damir Borovčak, dipl. ing., održao je predavanje na 7. žrtvoslovnom kongresu, Varaždin 1. listopada 2016. pod naslovom: Komunistički pljačkaški zločin nad vlasnikom ljekarne na Zrinjevcu u Zagrebu.

Vojni sud Komande grada Zagreba je 7. rujna 1945. obavijestio obitelj (obavijest potpisuje kapetan Vlado Ranogajec) o izvršenoj presudi broj 222./45. od 3. 7. 1945. Vojni sud Komande grada Zagreba osudio je na smrt streljanjem ljekarnik Josipa Sallopeka, te trajni gubitak građanskih prava i konfiskacija cjelokupne imovine (stambena vila na Gvozdu 19. u Zagrebu, ljekarna na trgu Nikole Šubića Zrinskog u Zagrebu, cijeli blok zgrada u Gundulićevoj ulici u Zagrebu te 1,8 miljuna kuna). Ljekarnik Josip Sallopek je streljan 7. 7. 1945., ne zna se gdje mu je grob. U vilu obitelji Sallopek uselili su se Oskar Kućan i Tanasije Radosavljević, odmah nakon uhićenja Sallopekovih 19. lipnja 1945., 15 dana prije suđenja. Tako su to radili komunisti SKH, a i ovi danas bi isto radili da mogu (pogledaj izjave koje daju članovi).

Ljekarnikova supruga Marija Sallopek osuđena je na prislini rad u trajanju od 4 godine (provela je 7 godina u logoru u Požegi), gubitak građanskih prava u trajanju od 5 godina i konfiskacija imovine. Kći Beata Sallopek (23 godine), studentica farmacije osuđena je na 1,5 godina prisilnog rada i gubitak građanskih prava u trajanju od tri godine. Majka i kći su razdvojene i poslane u različite logore.

 

U Večernjem listu od 28. veljače 1999. godine detaljno je opisana sudbina obitelji Sallopek. Presuda je donesena na montiranom procesu, razlog je pljačka, bez mogućnosti žalbe. Država do danas nije ništa vratila obitelji Sallopek!

Podsjetnik za SDP-ovc (Beru, Sabinu, Rajka, Ivu, Stipu i druge)

“Znanstveno istraživanje spomeničke baštine starih zagrebačkih ljekarni u sklopu pripreme za Hrvatski muzej medicine i farmacije, dovelo je znanstvenice HAZU-a, Stellu Fatović Ferenčić i Jasminku Ferber Bogdan, do otkrivanja nevjerojatne nepravde učinjene najimućnijem ljekarniku Josipu Sallopeku prije Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj. Jasno je da su ga zbog imetka komunisti po kratkom postupku lišili života i cjelokupne imovine. O cijeloj toj nevjerojatnoj zločinačkoj komunističkoj pljački obitelji Sallopek nastavio je pisati Jutarnji list 20. ožujka i 5. srpnja 2015. kroz razgovor sa unukom Leom Lovrić.” (Damir Borovčak)

Slika Nikole Šubića Zrinskog

“Temeljem ispunjenog zahtjeva za ostvarivanje prava na pristup informacijama, dobio sam i preslik upisa kataloškog broja S-750 pod kojim se slika vodi u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku. Iz tog je upisa vidljivo da je slika otkupljena 1967. godine od prodavatelja Oskara Kučana iz Zagreba. Ovime je potvrđen navod Beate Sallopek iz Večernjeg lista od 28. veljače 1999. u kojem je navela imena onih – “…izvjesni Oskar Kućan i Tanasije Radosavljević”, koji su kao partizansko-komunistički pljačkaši uselili u obiteljski dom Sallopekovih na Gvozdu. Posve je jasno da su se dotični zaslužni partizanski drugovi smatrali vlasnicima svega što su zatekli u kući obitelji Sallopek, pa su naravno i rasprodavali njihovu vrijednu umjetničku imovinu. Lako je zaključiti, da je ta slika samo jedna od umjetnina iz nekad bogate kolekcije obitelji Sallopek. Partizanski drugovi bili su u stvari razbojnici i pljačkaši, koji su iz šume uselili u tuđe stanove poslije tzv. “oslobođenja” Zagreba, te beskrupulozno raspolagali s prisvojenom tuđom imovinom.” (Damir Borovčak)

Izvor:

1 Fatović-Ferenčić, S., Ferber-Bogdan, J. (2003.) Tragom slike Nikole Šubića Zrinskog: kronologija kraljevske dvorske ljekarne K Zrinjskomu. MEDICUS, 12(1), 143 – 15

SDP je protuzakonito prodao kuću Ferić

Kuća je bila vlasništvo obitelji Ferić. Kuća je zaštićeno kulturno dobro, klasificirana kao profana graditeljska baština. Komunisti su je oteli, nacionalizirali. Jedno vrijeme je u kući bio Radio Split a poslije Savez komunista Hrvatske.

SKH je bio korisnik a ne vlasnik pa je u zemljišnim knjigama vila upisana kao društveno vlasništvo. SDP kao sljednik zločinačke partije SKH je nakon raspada bivše države nastavio koristiti vilu. Godine 1998. SDP i jedan od nasljednika bivših vlasnika vilu su prodali za 3 milijuna njemačkih maraka. SDP je protupravno prodao tuđu nekretninu kao svoju. Kupoprodajni ugovor u ime SDP-a potpisao je Josip Leko (danas sudac Ustavnog suda). Nasljednici traže povrat svoje imovine ali to u “pravnoj” državi Hrvatskoj malo teže ide/ ili je nemoguće.

“Zakon o pretvorbi prava na društvenim sredstvima bivših društveno-političkih organizacija iz lipnja 1997. godine. U prvom članku ovoga Zakona navodi se da se njime uređuje pretvorba prava na društvenim sredstvima na kojima su pravo upravljanja, korištenja ili raspolaganja imali Savez komunista Hrvatske, Socijalistički savez radnog naroda Hrvatske, Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata Hrvatske i Savez socijalističke omladine Hrvatske.

Vlasništvo RH

U članku 2. definiralo se da sve nekretnine u društvenom vlasništvu kojima su upravljale ili su imale pravo korištenja ili raspolaganja spomenute organizacije postaju vlasništvo Republike Hrvatske. U članku 3. navedeno je da nekretnine koje postaju vlasništvo države, prema kriterijima koje odredi Sabor, i to u roku od godine dana, Vlada može prenijeti u vlasništvo političkih stranaka. Za političke stranke koje su nekretnine koristile na temelju valjane pravne osnove, ostalo je pravo da ih koriste još godinu dana.

Iz aktualnog spisa o vili Ferić proizlazi kako SDP nije želio čekati godinu dana i vidjeti hoće li im tadašnja HDZ-ova Vlada pokloniti nacionaliziranu vilu, nego su u dogovoru s nasljednikom bivšeg vlasnika kojemu su komunisti oduzeli imovinu, našli kupca i prodali vilu Ferić. SDP-u je bilo realno očekivati da će ostati bez vile, pa im je odgovaralo pospremiti 1,5 milijuna maraka, a i nasljedniku Feriću zasigurno je to bila realna i opipljiva prilika da dobije obeštećenje.”

 

Tako se to radi u “pravnoj” državi Hrvatskoj. Otmeš i prodaš tuđu imovinu kao svoju! Drug Bero ima pravo kada kaže da treba srediti stanje u hrvatskom pravosuđu. Problem je u tome da on ne misli na vraćanje otetoga!

Jutarnji list 5.7.2015. POVIJEST ZAGREBA

TUŽNA SUDBINA OBITELJI NAJBOGATIJEG HRVATSKOG LJEKARNIKA SALLOPEKA Željka Godeč / Jutarnji list, 5. srpnja 2015., str. 32-35

Juternji list 20.3.2015. POVIJEST ZAGREBA

OTKRIVENI DETALJI O LJEKARNIKU KOJI JE U ZAGREB DOVEO PRVI MERCEDES I NAJNOVIJE SVJETSKE LJEKOVE – ZAGREB DOBIVA MUZEJ FARMACIJE… Željka Godeč / Jutarnji list, 20 ožujka 2015., str. 20-21

 

O komunističkim zločinima i postkomunističkoj pljački ne slušamo u predizbornoj kampanji, a trebali bi! Ovo je crtica o hrvatskim takozvanim antifašistima!

Dr. Marko Jukić

Skip to content