Sveti Toma

  • Written by:

Današnji je sveti zaštitnik Toma, jedan od dvanaestorice Isusovih apostola. Galilejac, bio je hrabar Kristov sljedbenik, ali i skeptik koji je vjerovao samo opipljivim dokazima (odatle izraz „nevjerni Toma“).

Na aramejskom Toma znači blizanac pa ga zato Ivan evanđelist i naziva Tomom blizancem. On je u popisu dvanaestorice apostola kod Mateja na sedmom, kod Marka i Luke na osmom, a u Djelima apostolskim na šestom mjestu. Ivan je predstavio Tomu u četiri zgode. Kad su židovski glavari već čvrsto odlučili ubiti Isusa, on se jedno vrijeme nalazio “s onu stranu Jordana, na mjestu gdje je Ivan krstio” (Iv 10,40). Tada je k njemu stigla vijest da je bolestan njegov voljeni prijatelj Lazar. Kad je Lazar umro, Isus je odlučio poći k njemu. “Rabi” – rekoše mu učenici – “pa sad su te Židovi htjeli kamenovati, a ti ponovo ideš onamo!” (Iv 11,8). Apostoli su očito smatrali da je opasno ići natrag u Judeju pa su Isusa upozoravali na tu opasnost. Ali kad je Isus odlučno rekao: “Lazar je umro, hajdemo k njemu!”, Toma, zvani Blizanac, pozvao je apostole: “Hajdemo i mi da umremo s njim!” (Iv 11,15-16). Je li to bilo junaštvo ili potišteno mirenje sa sudbinom, teško je reći. Među tumačima Svetog pisma postoje različita mišljenja. Kad je Isus na posljednjoj večeri, na rastanku s učenicima, govorio o nebeskim stanovima i rekao im: “Tamo kamo ja idem već znate put” (Iv 14,4), odvratio mu je Toma: “Gospodine, ne znamo kamo ideš. Kako bismo poznavali put?” (Iv 14,5). Toj primjedbi dugujemo jednu od najljepših Isusovih izjava, koja je za sve njegove sljedbenike tako mjerodavna. Isus je svečano izjavio: “Ja sam put, istina i život. Nitko ne dolazi k Ocu osim po meni” (Iv 14,6). Prisjetimo se Tome i u njegovoj nevjeri i njegovom susretu s Uskrslim, koji ga dovodi do vjere. “Toma zvani Blizanac, jedan od Dvanaestorice, nije bio s njima kad je došao Isus. Drugi mu učenici rekoše: ‘Vidjeli smo Gospodina.’ Toma im odvrati: ‘Dok ne vidim na rukama njegovim znak od čavala i ne stavim prst svoj u mjesto od čavala i ne stavim ruke svoje u njegov bok, neću vjerovati.’ Poslije osam dana učenici njegovi bijahu ponovo unutra i Toma s njima. Dok su vrata bila zatvorena, dođe Isus, stade pred njih te reče: ‘Mir vama!’ Zatim reče Tomi: ‘Pruži prst svoj ovamo: evo mojih ruku! Pruži ruku svoju i stavi je u moj bok te ne budi više nevjernik, već vjernik!’ ‘Gospodin moj i Bog moj!’ – izjavi Toma. Isus mu reče: ‘Jer me vidiš, vjeruješ. Blago onima koji će vjerovati, a da nisu vidjeli'” (Iv 20, 24-29). I napokon Tomu nalazimo i kod čudesnog ribolova i ukazanja na Tiberijadskom jezeru. On se nalazi među sedmoricom apostola i svjedok je ne samo čudesnog ribolova, susreta s uskrslim Kristom, već i Petrova prvenstva, danog mu od samoga Gospodina: “Pasi ovce moje!” (Iv 21,17). Toma je u tom događaju spomenut na drugom mjestu, odmah nakon Petra.

Vjerojatno je poslije djelovao među Partima u Siriji i Perziji. Predaja, kojoj je svjedok sv. Grgur Nazijanski, tvrdi da je Toma, nakon naviještanja Evanđelja, poginuo mučeničkom smrću u Indiji. Legende o počecima kršćanstva u Malabaru, jugozapadnoj indijskoj pokrajini, govore da je propovijedao tamo. Svojim je rukama navodno izgradio prvu tamošnju crkvu. Prema njemu dio vjernika u Indiji naziva se “Tominim kršćanima”. Njih je oko godine 1600. bilo 75.000, a danas ih ima više od 750.000. Podijeljeni su u 4 biskupije, a u bogoslužju upotrebljavaju siro-malabarski obred. Prema jednoj legendi pokrstio je i mudrace koji su se došli pokloniti malom Isusu u Betlehemu. Toma je navodno proboden kopljem 21. prosinca 72, dok je molio na jednom brežuljku u Mylaporeu, južnom dijelu Chennaia, glavnog grada indijske države Tamil Nadu. Zazivaju ga kod sljepoće i u slučaju sumnje, a zaštitnik je teologa, arhitekata, graditelja, slijepaca, konstruktora, zidara, klesara, mjernika, geometara, Indije, Šri Lanke te mnogih naselja, župa, crkava i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva (Tomašica kod Garešnice, Tomaš kod Bjelovara, Donja Voća, Rajić kod Novske, grad Pula i Pulska biskupija, Rovinj, Dobropoljana na Pašmanu, Tkon na Pašmanu, Prapatnica kod Segeta, Bijeli Brijeg-Mostar). Sretan imendan želimo svim našim dragim Tomama i Tomislavima!

Izvor: zupajastrebarsko.hr

Skip to content