Sveta Amalija

  • Written by:

Današnja zaštitnica je Amalija (Amalberga, Amalburga, Amelia), svetica iz VII. stoljeća, koju u hrvatskom jeziku nazivamo Ljubicom.

Sestra ili nećakinja svetog Pippina od Landena, rođena je oko godine 600. u Brabantu. Udala se za grofa Witgera, vojvodu od Lotaringije i rodila troje svetaca, svetog Emeberta, svetu Reineldu i svetu Gudulu. Kad su djeca odrasla, povukla se zajedno sa suprugom u benediktinsku opatiju u Maubeugeu (danas sjeverna Francuska), gdje se posvetila asketskom životu i molitvama. Preminula je godine 690. i pokopana kraj svog supruga u benediktinskoj opatiji u Lobbesu (Belgija). Njezine relikvije nalaze se u belgijskom gradu Bincheu (Valonija). Zazivaju je u pomoć bolesnici koji imaju problema s groznicom, bolovima u rukama i modricama.

Često je miješaju sa sveticom istoga imena iz VIII. stoljeća, Amalbergom iz Temsea u Flandriji. Ona se rodila 741, a preminula je na današnji dan, 10. srpnja 772. Tu svetu Amalbergu, redovnicu i mističarku, navodno je želio oženiti Karlo Veliki (po nekima Karlo Martell), ali ona je radije stupila u samostan. Prema predaji preplovila je rijeku na divovskoj ribi. Zaštitnica je belgijskog grada Ghenta, a njezine relikvije počivaju od 1031. u tamošnjoj crkvi svetog Petra.

Crkva danas slavi obje svete Amalije. Svim Amalijama, Ljubicama i Ljubomirima želimo sretan imendan!

Izvor: zupajastrebarsko.hr

Skip to content