DOMOVINSKI RAT: 10. kolovoza 1991. ubojstvo Gordana Lederera

Slika 1. Spomenik Gordanu Ledereru na brdu Čukur (MJ)

10.VIII. 1991.  Poginuo je snimatelj HTV-a Gordan Lederer, na Banovini, od snajperskog četničkog metka. Poginuo je radeći prilog o hrvatskim borcima na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice. Ubojica je snajperom namjerno gađao Lederera, pored više osoba, osobu s filmskom kamerom. Nakon što je pao niz padinu, nakon što je pogođen, gađan je ručnim bacačem granata. Snajperistu su identificirali nakon što je objavljena snimka razgovora ubojice s novinarskom ekipom (novinar Vlado Mareš i snimatelj Veljko Đurović su 11. kolovoza snajperista intervjuirali za informativni program RTS). Radi se o Milanu Zoriću koji je bio uvježbani snajperist. Dakle, ubojstvo Gordana Lederera je bilo naručeno, planirano. Nakon ranjavanja pokušalo se dobiti dozvolu za let helikoptera koji bi teško ranjenog Lederera prebacio u zagrebačku bolnicu. Let helikoptera nije dozvolio general JNA Andrija Rašeta i on je sukrivac za smrt Gordana Lederera jer je Lederer iskrvario tijekom višesatnog transporta i umro na putu.

 

Slika 2. Spomen obilježje (MJ)

Snimio je više video zapisa o prvim danima Domovinskog rata. Naknadno je montiran uradak njegovih ratnih snimaka: „Banijska praskozorja“.

 

Slika 3. Spomen obilježje (MJ)

Gordan Lederer je bio sin jedinac. Njegova majka, liječnica – specijalistica anesteziologije i reanimatologije primarius Vlasta Lederer, je za smrt sina okrivila četnike i JNA.

 

Slika 4. Pogled na Hrvatsku Kostajnicu s brda Čukur (MJ)

Milan Zorić je u odsutnosti osuđen na Županijskom sudu u Sisku 1999. godine, na njegovu žalbu prvostupanjska presuda je ukinuta jer je primijenjen Zakon o općem oprostu i tako ubojica slobodno šeta Hrvatskom.

Dr. Marko Jukić

Skip to content