HRVATSKA BAŠTINA – Prvi hrvatski igrani film

Slika 1. Slika 1. Plakat prvog hrvatskog filma (Zagreb info)

U jeku Prvoga svjetskoga rata (1917.) u Zagrebu je prikazan prvi hrvatski igrani film „Brcko u Zagrebu“. Film je prikazan 28. kolovoza 1917. u kinu “Metropol” (poslije kino “Zagreb”).  

Radi se o kratkometražnoj komediji trajanja oko 30 minuta, o provincijalcu Brcku koji dolazi u grad Zagreb da bi se zabavio. Film je snimljen u produkciji Croatia filma (prvo hrvatsko filmsko poduzeće). Vlasnici poduzeća bili su Hamilkar Bošković i Julio Bergmann. Redatelj filma bio je Sinjanin Ante Masovčić (pseudonimi Arsen Maas i Arsen Mazoff). U filmu su glumili: Irma Polak, Tonka Savić, Stjepan Bojničić i Arnošt Grund. Arnošt Grund napisao je i scenarij za kazališni komad o pustolovinama Brcka ‘Alaj su nas nasamarili’ koji je izveden 1912. u zagrebačkom kazalištu.

Nažalost, kopija filma nije sačuvana.

Drugi hrvatski igrani film, „Matija Gubec“, rađen je po scenariju Marije Jurić Zagorke.  Najstarije sačuvane snimke Hrvatske potječu iz 1903. godine, a načinio ih je jedan poljski snimatelj.

Ante Masovčić studirao je u Parizu gdje je 1912. i pozirao za čuvenu sliku Miroslava Kraljevića  „Bonvivant“. Po povratku iz Pariza radio je kao tajnik u zagrebačkom HNK-u. Na tom mjestu povezao se sa zagrebačkim kazališnim i glumačkim krugovima, iz čega je i proistekao njegov rad na prvom hrvatskom igranom filmu u ulozi redatelja.

Film nije sačuvan, no kao svjedočanstvo njegova postojanja ostale su sačuvane fotografije prizora i glumaca iz filma, novinski tekstovi o snimanju filma te najave projekcije filma iz tog vremena. Fotografije filma čuvaju se u Hrvatskoj kinoteci, dok se novinski tekstovi iz 1917. godine čuvaju u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

FOTO: Facebook / Na današnji dan – Zagreb

Mi Hrvati, od stoljeća sedmoga (crtice)…

Dr. Marko Jukić

 

 

 

Skip to content