Sveti Rajmund Nonat

  • Written by:

Današnji sveti zaštinik, Rajmund Nonat (katalonski Ramon Nonat, španjolski Ramón Nonato), rođen je 1204. u plemićkoj obitelji u Portellu (Sant Ramon, biskupija Urgell, Katalonija).

Stekao je visoku naobrazbu i otac ga je namjeravao poslati na aragonski kraljevski dvor. Ime Nonat, Nonnatus, ”Nerođeni”, stekao je jer mu je majka umrla na porodu, a on je porođen carskim rezom. Jedan je od najslavnijih članova Reda Majke Božje za otkup robova, zvanih mercedarijevci, a bio je veliki prijatelj osnivača reda, svetog Petra Nolasca. Cijeli svoj život i imetak posvetio je oslobođenju i obraćenju španjolskih robova iz ruku Maura i Saracena. Kako bi kao poglavar osnažio svoj red, putovao je u Rim, a svoju je svetu zadaću obavljao i u sjevernoj Africi. Tamo je zatočen osam mjeseci i podvrgavan teškim mučenjima, no uspio je preobratiti i neke od svojih čuvara.

Kako bi ga natjerali da šuti, Saraceni su mu probušili usta užarenim željezom i lokotom zatvorili usta, no on je čudesno i dalje nastavio propovijedati Božju riječ i hrabrio nevoljne robove. Na kraju je za njega plaćena otkupnina i vratio se u Barcelonu 1239. Papa Grgur IX. proglasio ga je 1239. kardinalom, a umro je od groznice na današnji dan, 31. kolovoza 1240, u Cardoni, nedaleko Barcelone. Blaženim ga je 1625. proglasio papa Urban VIII, a svetim 1657. papa Aleksandar VII. Posvećene su mu mnoge župe, crkve i naselja diljem svijeta, zazivaju ga kod groznice a zaštitnik je djece, novorođenčadi, primalja, trudnica, porođaja, specijalista za porođaje, ginekologa, nepravedno optuženih i svećenika koji čuvaju ispovjednu tajnu.

Izvor: zupajastrebarsko.hr

Skip to content