Strategiju borbe protiv covida-19 treba mijenjati

Službeni podatci o testiranim, zaraženim, oboljelim i umrlim od covida-19:

Ukupno je testirano 168.229 osoba, zaraženo je 10.269 osoba, preminulo je 186 osoba, a 7.434 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 8.681 osoba.  Ukupan broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj (31. kolovoza 2020.) je 2727, na bolničkom liječenju je 229 osoba, 13 pacijenata je na strojnoj ventilaciji.

Povod za ovaj osvrt je vijest, razgovor s profesorom Ivom Ivićem, predstojnikom Infektivne klinike KBC-a Split.:

“Sad imamo ukupno 19 hospitaliziranih iz staračkih domova, od kojih je devetoro bez simptoma infekcije i danas planiramo primiti još pet takvih bolesnik iz staračkih domova Kaštela i Podstrana, a za još 8 osoba u tim domovima trenutno nema odluke hoće li biti premješteni u bolnicu jer im obitelji nisu sklone tome”,

Do povećanja broja hospitaliziranih u odnosu na jučerašnji dan došlo je zbog prihvata osoba iz staračkih domova koji nemaju simptome, ali su Covid pozitivne. “Takve osobe (bez simptoma) nam nisu klinički značajne ali ipak nam zauzimaju prostor. Takav je naputak jer se računa da su to ljudi za koje je bolje da zbog visoke životne dobi i kormobiditeta budu u bolnici,” …

Postavlja se pitanje zašto bolnice služe kao preventivne ustanove? Treba naći bolje rješenje.

Epidemiolozi su poslali pismo ministru zdravstva u vezi svojih obveza u postojećoj strategiji borbe protiv pandemije:

“’Krajnje je vrijeme da nas se oslobodi određenih zadaća koje nisu stručne epidemiološke prirode, poput odgovaranja na brojne upite građana o određenim informacijama koje mogu dati i drugi. Zbog toga smatramo da se treba maknuti brojeve mobitela dežurnih epidemiologa po županijama koji se neprestano vrte na ekranima TV prijamnika jer nas bespotrebno opterećuju i time otežavaju provedbu protuepidemijskih mjera. Smatramo da svi zainteresirani informacije koje inače traže pozivima na navedene brojeve mogu dobiti ponovnim uvođenjem broja 113 ili na neki drugi prihvatljiv način, uz naglašenu kampanju obavještavanja javnosti o navedenom”,

Također, traže da ih se oslobodi davanja kliničkih savjeta pacijentima sa zdravstvenim tegobama te da se o tome obavijeste hrvatski državljani, ali i strani gosti. Dodaju da treba uključiti liječnike obiteljske medicine u vođenje brige o svojim osiguranicima koji se razbole od bolesti COVID-19, budu pozitivni na SARS-CoV-2 virus, odnosno budu stavljeni u samoizolaciju.

“’Potrebno je razmisliti o promjeni strategije koja uključuje stavljanje u samoizolaciju zaražene osobe (pozitivne na SARS—CoV-2 virus) i kontakte zdravstvene djelatnike, te one koji rade u domovima za starije i nemoćne osobe. Svi ostali ustanovljeni kontakti moraju se ponašati osobno odgovorno u skladu s već spomenutim epidemiološkim mjerama”, navodi se u pismu.

Iz navedenoga je jasno da nemamo jasnu strategiju borbe protiv covida-19 i da je potrebno izvršiti niz izmjena. Bolnica nisu, ne smiju, biti preventivne ustanove za zaražene ili za osobe s blagim simptomima. Na proljeće je bilo nesnalaženja, recimo preseljenje iz staračkog doma u Splitu u Makarsku, pa ne bi trebalo slično ponoviti. Je li to bilo nužno? Je li bilo boljih rješenja? Je li netko napravio analizu što smo radili tijekom proljeća i što smo postigli na razini države?

Imamo 8.681 osobu u samoizolaciji. Pitanje: Koliko osoba je u bespotrebnoj samoizolaciji?

Covid-19 će ući u škole, to se ne može izbjeći pa se postavlja pitanje hoćemo li zatvoriti škole, hoćemo li svih staviti u samoizolaciju. Pitanje je kako se u drugim europskim zemljama postupa po pitanju staračkih domova, samoizolaciji, ulaska covida-19 u zdravstveni sustav. Treba poštivati upute Stožera o nošenju maski, dezinfekciji, održavanju razmaka i druge preporuke iako to ne prestavlja sigurnu zaštitu od covida-19. Međutim, nužno je donijeti novu strategiju po pitanju prijama u zdravstvene ustanove, samoizolacije zdravstvenih i drugih djelatnika jer postojeća strategija borbe protiv covida-19 nije dobra.

Dr. Marko Jukić

 

Skip to content