Prikazivanje esejističkog dokumentarnog filma SPLIT SCREENS

  • Written by:

SPLIT SCREENS – Bruno Pavić, redatelj/Silvana Dragun, producent

”Grad poput čovjeka, osim tijela ima i dušu koja se očituje u njegovoj tradiciji, u istaknutim građanima i pojavama u prošlosti ili sadašnjosti, u plodovima njegovih istaknutih građana i ideja, u njegovoj sveobuhvatnoj baštini.” – Duško Kečkemet

Na jubilarnom 25. međunarodnom Split Film Festivalu u utorak, 15. rujna 2020. godine, premijerno će se prikazati film SPLIT SCREENS Bruna Pavića (redatelj) i Silvane Dragun (producentica).

SPLIT SCREENS

Esejistički dokumentarni film SPLIT SCREENS (40 min) o mediteranskom identitetu i kulturnoj baštini grada Splita. Razmatra kakvu ulogu za mentalitet grada imaju svečanosti Dani Dioklecijana i Sudamja, kako se različiti akteri odnose prema javnom prostoru i povijesnom nasljeđu. Na primjeru simbola grada, cara Dioklecijana i mučenika sv. Dujma film kroz nekoliko pitanja postavljenih prolaznicima otkriva koliko Splićani poznaju svoju povijest i kako se odnose prema ‘’vertikalama grada’’ (prvotni naziv filma) imajući u vidu da su te ‘’vertikale’’ zapravo mučenik i njegov progonitelj. Autor kritički propituje identitet grada i odnos prema kulturnoj baštini s šireg antropološkog i sociološkog polazišta. Pita se može li Split prevladati svoje podjele i apsurde?

”Nigdje na ovoj zemlji ništa nije čvrsto, ništa stalno, ništa ne traje u istom stanju, ni gradovi, ni carstva.” – Marko Marulić

Mjesto: Kinoteka Zlatna vrata, Dioklecijanova 7, Split
Vrijeme: Utorak, 15. rujna 2020./19,45 – 20,25 h (Napomena: prikazivanje hrvatskih kratkih filmova na program počinje u 18,45 sati. Filmovi se prikazuju jedan iza drugog bez pauze. Split screens je šesti posljednji, otprilike u 19,45 – vidi: www.splitfilmfestival.hr)

Ulaz je Slobodan!

O autoru
Bruno Pavić je rođen 30.03.1988. u Zagrebu. Diplomirao je na BA studiju Filma i videa na Umjetničkoj akademiji u Splitu, a nakon toga magistrirao na istoj Akademiji na MA studiju Filma, medijske umjetnosti i animacije. Bavi se igranim i dokumentarnim filmom, te videoumjetnošću. Sa svojim radovima sudjeluje na domaćim i međunarodnim filmskim festivalima i izložbama.

HUB

Skip to content