Posvećena crkva Svete Obitelji u Prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu

Dana 5. rujna 2020. splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić predvodio je misu s posvetom crkve Sveta Obitelj u Solinu.

Prije 7 godina postavljen je kamen temeljac, tada je metropolit Marin Barišić kazao

“Ovdje smo rođeni i kršteni, ovdje nam je kolijevka i krstionica i zato nema svetijeg mjesta od ovoga, gdje je kraljica Jelena sagradila prvu crkvu posvećenu Mariji. Ako su ti korijeni toliko duboki i snažni, to je znak da Solin živi, znak dubokih korijena je i ova mladost koja traži svoju budućnost na spomenu naše nacionalne i kulturne povijesti. A to nam je veoma značajno, jer mi ne želimo sagraditi samo materijalnu, već i živu Crkvu. Ovaj prostor jest nacionalni i religiozni arhiv. No, nije samo spomen na prošlost, već gleda iz temelja naprijed…”

 

Sagrađena je prema idejnom projektu arhitekta Viktora Vrečka. Crkva je duga 45 metara, široka 34 metra, visoka 15 m, ima 650 sjedećih mjesta. Ispod oltara je kripta za splitske nadbiskupe. Uz crkvu se nalazi moderni pastoralni centar.

 

Zidove crkve ukrasio je isusovac pater Marko Rupnik sa svojim timom. On je, sa svojim timom, na dio iza oltara postavio mozaik koji predstavlja nebeski Jeruzalem, a u čijem je središtu Krist. Na mozaiku su i Blažena Djevica Marija, sv. Ivan Krstitelj, sv. Josip, sv. Petar i sv. Pavao, evanđelisti Matej, Marko, Luka i Ivan, sv. Dujam, sv. Staš, sv. Lucija, sv. Cecilija, sv. Grgur Nazijanski, sv. Ivan Zlatousti, sv. Jeronim, sv. Franjo Asiški, sv. Klara Asiška, sv. Terezija – Benedikta od Križa, sv. Ivan Pavao II., sv. Majka Terezija, sv. Nikola Tavelić, sv. Marko Križevčanin, sv. Leopold Mandić, bl. Ozana Kotorska, bl. Marija Propetog Isusa Petković i bl. Ivan Merz.

Lik bl. Alojzija Stepinca će biti u reljefu, zajedno s blaženikovim moćima. Ostali zidove crkve oslikani su najvažnijim događajima u povijesti spasenja. Na glavnom oltaru, s prednje strane, bit će križ u kojeg su ugrađene moći sv. Dujma. Pater Marko će se vratiti sljedeći mjesec u ovu crkvu kako bi dovršio mozaik na krstionici, svetohraništu i kapeli Božje riječi.

Uvodni govor je održao generalni vikar mons. Miroslav Vidović, koji je kazao:

“Neizmjerna radost je biti večeras ovdje jer se nalazimo na mjestu čežnje tolikih naših predaka, nalazimo se na mjestu narodnog pokrštenja, nalazimo se na mjestu koje čuva povijest dobrih i pobožnih hrvatskih kraljeva i kraljica, nalazimo se na Gospinom Otoku gdje su hodočastili sveci od kojih ću istaknuti samo svetog Ivana Pavla II. i sv. Majku Tereziju iz Kalkute, čiji spomen upravo danas slavimo; nalazimo se u crkvi koju smo dugo čekali, ne samo zadnjih sedam godina, već i gotovo čitavo stoljeće. Zato smatram da živimo povlaštene trenutke povijesti. Božja providnost i dobrota nas je smjestila u ovo vrijeme kako bismo svjedočili divnim djelima koja nam čini Svesilni” (IKA).

Slavlje je započelo svečanim ophodom od crkve Gospe od Otoka do nove crkve Svete Obitelji. Nadbiskup Barišić izrekao je prigodnu homiliju, izvadak iz homilije:

“Ovo je dan što ga učini Gospodin! (Ps 118, 24). Okolnosti slavlja su posebne, ali opet smo radosni. Zvonite, zvona Gospe od Otoka…!. Ovo je dan koji smo dugo čekali. Pred više od 80 godina želja je bila da se na Gospinu Otoku, gdje je pobožna kraljica Jelena 976. godine dala podići prvu crkvu u Hrvata posvećenu Blaženoj Djevici Mariji, sagradi nova i veća crkva. Na ovom svetom tlu Lijepe naše, na tlu naše kolijevke i krstionice, formiranja nacionalnog identiteta i rađanja radosti zbog pripadnosti Katoličkoj Crkvi, mjestu gdje smo započeli proslavu 13 stoljeća kršćanstva u Hrvata, konačno posvećujemo novoizgrađenu crkvu”…

“Nova crkva za koju ćemo od Svete Stolice zatražiti naslov basilica minor, a već je tako nazivamo, nadilazi razinu Solina pa i Splitsko-makarske nadbiskupije. Sagrađena na najsvetijem tlu naše Domovine, u Prasvetištu Gospe od Otoka, simbol je nacionalnog identiteta i duhovnog zajedništva obitelji hrvatskog naroda. Kada je don Frane Bulić 1898. godine, ovdje na Gospinu Otoku, otkrio ploču kraljice Jelene i od stotinjak dijelova rekonstruirao njezin cjelovit tekst, zazvonila su sva zvona u Hrvatskoj. Uz radosni događaj posvete novoizgrađene crkve – neka i danas zazvone zvona Gospe od Otoka i sva zvona Lijepe naše”….

“Potpomognuti primjerom i zagovorom svete nazaretske Obitelji, svetoga Dujma čije su relikvije ugrađene u oltar, solinskih mučenika, svih svetaca i blaženika hrvatskog naroda, osobito blaženog Alojzija Stepinca čije će relikvije također biti izložene na štovanje u ovoj crkvi, kao i svih svetaca i svetica sveopće crkve, živimo i hodimo u nadi ostvarenja sinovstva ljudske obitelji”, ustvrdio je mons. Barišić, dodavši da nova bazilika želi katehizirati i evangelizirati nove naraštaje hrvatskog naroda. Kazao je i kako je nova crkva učinkovit lijek za nadilaženje virusa individualizma, egoizma, relativizma, ravnodušnosti i podjela, poručivši: „Ozračje crkve prihvaća nas i posvješćuje nam da ne živimo samo za sebe, da nismo izgubljeni u svemiru, nego da pripadamo zemaljskoj i nebeskoj obitelji. Želi nas ohrabriti da nadvladamo sebičnost i podjele na svim razinama: braka i obitelji, društva i svijeta, jer svi na istoj lađi putujemo prema našoj nadi”(IKA).

Na kraju misnog slavlja održani su završni govori. Generalni vikar mons. Miroslav Vidović zahvalio se arhitektu, projektantu, izvođačima i drugima koji su sudjelovali u realizaciji projekta.

Mons. Barišić, mons. Kutleša, mons. Rogić, mons. Palić, mons. Puljić, župnik Vidović i kancelar Vukorepa potpisali su bulu o posveti crkve.

https://ika.hkm.hr/novosti/posvecena-novoizgradena-crkva-svete-obitelji-u-prasvetistu-gospe-od-otoka-u-solinu/

foto Marko Jukić

Dr. Marko Jukić

Skip to content