Blagoslovljen kip sv. Jeronima

U dvorištu Nadbiskupskog Ordinarijata u Splitu mons. Marin Barišić blagoslovio je kip sv. Jeronima. Kip je izradio kipar Veno Jerković povodom 1600 godišnjice smrti sv. Jeronima koji je umro u Svetoj zemlji, a potekao je iz naših krajeva. Kip sv. Jeronima napravljen je od bračkog kamena i biti će postavljen na Sionu, u bazilici Uskrsnuća Marijina.

Činu blagoslova kipa nazočio je kardinal Josė Tolentino Mendonça, arhivist i knjižničar Svete Rimske Crkve, nadbiskup koadjutor splitsko-makarske nadbiskupije Dražen Kutleša, predsjednik HBK, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, dubrovački biskup Mate Uzinić, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu Radoslav Bužančić. župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše, autor kipa ak. kipar Veno Jerković, autor izložbe o sv. Jeronimu fra Tomislav Glavnik i glavni urednik „Veritasa“ fra Vladimir Vidović.

Mons. Marin Barišić kazao je da je potrebno svakodnevno razlučivati dobro od zloga i odbaciti suvišno da bi se dobio identitet. To je Jeronim činio. Odbacivao je ono što ga sputava i degradira. S milošću Božjom klesao je svoj život. Vjera ne poništava čovjeka već njegovu narav uzdiže. Jeronim je bio simpatičan i drag i vjerujem da bi ga svatko birao za svoga župana, gradonačelnika pa i biskupa“ (IKA).

btr

Nadbiskup Barišić je još kazao: „Kad ste vi iskreni u svojim pogreškama i manama, početno ste neugodni ali ste kasnije prihvatljivi i poželjni. Jeronim je razotkrio sebe u vrlinama i manama. Drago mi je da ga ponovno možemo vratiti u Svetu zemlju jer su njegove kosti bile prenijete u 13. stoljeću u Rim.“ (IKA).

Budući hodočasnici u Svetu zemlju moći će posjetiti novopostavljeni kip sv. Jeronima na Sionu i kip sv. Nikole Tavelića koji će biti postavljen u predvorju dvorane Posljednje večere u Svetoj zemlji.

Foto: Marko Jukić

Dr. Marko Jukić

 

Skip to content