Prepucavanje političara umjesto reformi

Slika 1. Poruka Antuna Gustava Matoša (MJ)

Hrvatsko društvo puca po šavovima zbog loše uređene države, korupcija i nepotizam na svakom koraku, lažne demokracije, lažnog domoljublja, cenzure neistomišljenika, vrijeđanja, optuživanja i progona neistomišljenika, nesposobnost i karijerizma političara i dužnosnika. To je današnja Hrvatska!

Umjesto reformi imamo prepucavanje političara, vrijeđanje, optuživanje, omalovažavanje, prijetnje i samopromociju političara.

Umjesto reformi političari se bave pozdravom „Za dom spremni“ iz 1991. godine (ne iz 1941.!). Za političare to je glavni problem Republike Hrvatske, hrvatskoga društva!?

Nije i nikada nije bio problem jer se radi o 1991., a ne o 1941. godini. Golobradi branitelji su dali svoj život za domovinu, postali invalidi u obrani svojih ognjišta pod tim pozdravom. Nitko nema pravo da ih povezuje s ustašama. Oni su branili svoj dom, svoju djedovinu od srpske agresije (nisu ratovali u Srbiji!). Nisu nas napali marsovci već susjedi. O zločinima susjeda ima mnoštvo dokumenata svatko, baš svatko, može vidjeti što su nam susjedi radili. Negirati zločine susjeda u ime neke lažne pomirbe je čin veleizdaje a ne napretka. Kada Srbija prizna agresiju, kada prizna koncentracijske logore u Hrvatskoj i Srbiji, kada plati ratnu odštetu, kada vrati kulturna dobra, kada da točne podatke o nestalima i premještenim masovnim grobnicama, kada vrate dokumentaciju vukovarske bolnice itd. možemo govoriti o pomirbi. Koalicijski partner druga premijera, sljednici zločinačkog SDS-a, negira zločine, vrši pritisak na pravosuđe i potiče govor mržnje. Na ponašanje koalicijskih partnera drug premijer ne reagira, ne smetaju mu četnički spomenici po Hrvatskoj na kojima piše da je ovo srpska zemlja, ali mu smeta spomen ploča hrvatskim braniteljima!?

Slika 2. Narod protiv Istanbulske konvencije (MJ)

Drug premijer je zaboravio koliko je puta hrvatska država, prije njega, pružila ruku pomirbe bez ikakva rezultata. Država koja slavi četnički pokret, koja je rehabilitira četništvo i njihove zločine je na pomirbu odgovarala novim optužbama, lažima i provokacijama. Politika druga premijera je pogrešna, točnije rečeno izdajnička jer Republika Hrvatska dozvoljava otvaranje poglavlja za pristup Srbije EU bez da Srbija ispuni uvjete. To što neki njegovi ministri ne shvaćaju koliko je ta politika pogubna je pokazatelj njihova niskog kapaciteta, uhljebništva, karijerizma itd.

Slika 3. Usporedba Hrvatske i Irske (internet)

Hrvatsko pravosuđe i korupcija su rak rana hrvatskoga društva i države. Sudski spis u slučaju Todorić ima 40.000 stranica, a optužnica ima 400 stranica! Je li to normalno, realno? Tko će to objektivno proučiti i donijeti pravednu odluku i u kojem roku? NITKO u razumnom roku ne može proučiti 40.000 stranica i donijeti prevednu odluku. Mišljenja sam da su broj stranica sudskog spisa i broj stranica optužnice pokazatelji nesnalaženja koje će rezultirati dugotrajnim postupkom s upitnim rezultatom koji će u konačnici pasti na teret poreznih obveznika.

Slika 4. Manjinci u Europi (internet)

Korupcija u Hrvatskoj (kako nas drugi vide)

 

https://www.lider.media/poslovna-scena/hrvatska/istrazivanje-o-korupciji-hrvatska-pala-za-jedno-mjesto-129808

 

Prema Indeksu percepcije korupcije, istraživanju Transparency Internationala iz Berlina:  Na ljestvici od 180 država prema Indeksu percepcije korupcije 2019. Hrvatska je na 63. Mjestu s 47 bodova. Pala je za jedan bod i tri mjesta u odnosu na 2018. godinu.

Hrvatska se i dalje nalazi među korumpiranim državama Europske unije, a osim nas lošije su Rumunjska i Mađarska s 44 boda, te Bugarska s 43 boda. Grčka je napredovala za tri boda I pretekla Hrvatsku s 48 bodova.

Prosjek članica Europske unije je 64 bodova, tako da Hrvatska zaostaje za 17 bodova. U odnosu na države u okruženju prisutna je stagnacija i pad indeksa.

Indeks percepcije korupcije za 2019. godinu pokazuje da Hrvatska zaostaje i stagnira u borbi protiv korupcije. Njemačka udruga Transparency International ovogodišnji porast korupcije diljem svijeta objašnjava netransparentnim financiranjem političkih stranaka i novca u politici. U 2018. godini korupcija se povezivala s populizmom i slabljenjem demokracije, te demokratskih institucija. U 2017. godini razlozi su bili pad građanskih sloboda i smanjivanjem prostora za civilno društvo.

Transparency International Hrvatska smatra da je korupcija povezana s pohlepom, krađom i neodgovornim ponašanjem pojedinaca. Odlazak razočaranih građana iz Hrvatske posljedica je siromaštva većine stanovnika uzrokovanog korupcijom, a ne želje za brzim stjecanjem bogatstva u drugim uređenim državama.

-Korupcija nema ideološki predznak. Ona nije niti lijeva niti desna. Najodgovorniji je svaki pojedinac na poziciji političkog odlučivanja, i u vlasti i u oporbi. Oni na vlasti jer uništavaju integritet institucija, a u oporbi jer nisu spremni za stvarne promjene koje se u ovom društvu moraju dogoditi već danas. Sutra je prekasno. Hrvatska u ovom trenutku predsjeda Vijećem Europske unije, borbu protiv korupcije stavlja u prioritet svojih aktivnosti, a istovremeno zaostaje za 17 bodova od prosjeka Europske unije i čak 40 bodova od najtransparentnije članice Danske. Pad na ljestvici rezultat je nedovoljnog jačanja preventivnih tijela, te dugotrajni sudski procesi koji kompromitiraju stvarnu borbu protiv korupcije istaknula je Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatska.

Slika 5. O referendum u Europi (internet)

https://lider.media/poslovna-scena/hrvatska/istrazivanje-hrvatska-je-najkorumpiranija-drzava-istocne-europe-128583

 

lider.media, 16. listopada 2019.

Hrvatski pravosudni sustav

  1. U zemlji od četiri milijuna ljudi ima preko 600.000 sudskih slučajeva među kojima su neki zaglavili u sustavu preko deset godina
  2. U pravosudnom poretku Europske unije objavljenom 20. svibnja 2019. godine prikazana je Hrvatska s najvećim brojem sudaca u cijeloj EU na 100.000 stanovnika, ali s najgorim rezultatima kada je u pitanju stjecanje povjerenja javnosti
  3. Loše financirano Državno odvjetništvo Republike Hrvatske i Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) otežavaju i značajna ograničenja koja istražno tijelo nameće kroz politički utjecaj.

U pravosudnom poretku EU-a za 2019. Hrvatska je postigla najgore rezultate u Europskoj uniji, a javnost je izrazila zabrinutost zbog nedostatka neovisnosti u pravosuđu.

  1. Status i položaj sudaca ne jamče dovoljno njihovu neovisnost.
  2. Smetnje i pritisak iz ekonomskih ili drugih specifičnih interesa
  3. Smetnje ili pritisak vlade i političara

 

Navedeno je najbolji pokazatelj koliko je vlast u Hrvatskoj uspješna, koliko je premijer bio uspješan u protekle 4 godine.

Zbog navedenog stanovnici Hrvatske su nezadovoljni, nema pravne sigurnosti, mladi odlaze iz Hrvatske jer ne vide nikakvu perspektivu. Za navedeno stanje glavni krivci su Vlada, državne institucije i političari (svi, od krajnje lijevih do krajnje desnih).

Zar nije sramotno da se još „istražuju“ zločini iz Domovinskog rata? Što se radilo proteklih 29 godina? Zbog takozvane pomirbe je Nikola Kajkić prvo suspendiran a potom je dobio otkaz. Kriv je! Istraživao je zločine u Vukovaru i istočnoj Slavoniji i došao da vrijednih saznanja! Zbog karijerizma, takozvane pomirbe, to se ne smije raditi jer će se koalicijski partner koji je sljednik srpske terorističke stranke ljutiti!?

Pomirba s kim, s čim, zbog čega i u ime koga? Naravno, odgovore na ova pitanja ne ćemo dobiti od vladajućih. Pomirba sa Srbijom nije moguće jer oni i danas provode plan Velike Srbije, samo budale ne shvaćaju da se plan provodi samo drugim sredstvima. Četnički zločinci i silovatelji slobodno šeću Hrvatskom, imaju mirovine ili su u državnoj službi bez obzira na zločine koje su počinili, a drug premijer poziva na pomirbu!? EU birokrati su svom čati kazali da treba zaboraviti agresiju, zločine, štetu i identitet pa on provodi takozvanu pomirbu. Briselski čato sluša, izvršava zadaću koju su mu dali jer se u budućnosti nada dobrom položaju u EU administraciji (ako se EU ne raspadne).

 

Slika 6. Zločini SDS-a (MJ)

Ja (Mi) s „periferije političkoga spektra“, ja (mi) „marginalci“, (tako nas zovu izdajnici hrvatskih nacionalnih interesa) koji smo stvarali samostalnu Hrvatsku pitamo kada će reforme: pravosuđa, državne uprave, lokalne uprave, izmjena nakaradnog izbornog zakona, reforma zdravstvenog sustava i obrazovnog sustava.

Kada će hrvatski porezni obveznici prestati plaćati antihrvatske filmove u kojima se iznose laži o narodu i pojedincima?

Kada će hrvatski porezni obveznici prestati plaćati medije i knjige koje iznose laži o hrvatskom narodu i pojedincima?

Kada će hrvatski porezni obveznici prestati plaćati političke stranke, a posebno stranke koje nisu željele samostalnu Hrvatsku….

Slika 7. Zločini SDS-a (MJ)

Umjesto strukturnih reformi političari se prepucavaju, vrijeđaju, optužuju, izvode igrokaze samodopadnosti te vrijeđaju zdrav razum naroda pa se čude kako ih narod ocjenjuju na društvenim mrežama. Političari su krivi za duhovno stanje nacije, krivi su za podjele u društvu, krivi su za govor mržnje jer oni daju primjer kako se to radi.

Podjele u društvu napravili su oni kojima smeta jedan pozdrav iz 1991., oni koji su izmještali jednu spomen ploču, oni koji su usvojili Istanbulsku konvenciju, koji su prihvatili Marakeški sporazum, oni koji su protupravo onemogućili referendum o promjeni izbornoga zakona, koji su dozvolili otvaranje poglavlja Srbiji bez ispunjenja uvjeta, oni koji vrijeđaju branitelje, oni koji su u Kninu za vrijeme obilježavanja „Oluje“ 2020. godine onemogućili pristup braniteljima, oni koji ne žele procesuirati ratne zločince, oni koji su omogućili korupciju i nepotizam itd. Zna se tko je kriv za navedeno!

Političari su stvorili jako lošu društvenu klimu, podijeljenost u društvu, bezperspektivnost i bespomoćnost te potaknuli govor mržnje: „Izgleda da u svibnju 1945. posao nije obavljen temeljito. Kakva šlampavost pobjednika!“ (saborski zastupnik!?) i drugi primjer: „UDBA očito nije pobila dovoljno emigranata jer znamo tko je radio s… i tko je potencirao ratove od 1991. do 1999. godin!“ (saborski zastupnik!?). Ološ koji daje ovakve izjave plaćaju hrvatski porezni obveznici, branitelji, invalidi Domovinskog rata, stradalnici komunističke torture i drugi. Sramotno!

U borbi za pravnu državu koristiti sva demokratski dozvoljena sredstva, bez nasilja!

Slijedimo nauk dr. Ante Starčevića i Stjepana Radića koji su se borili za Hrvatsku demokratskim sredstvima!

Dr. Marko Jukić

Skip to content