DA SE NE ZABORAVI – Srpski zločin u Tordincima

Slika 1. Tordinci – spomen obilježje (Foto: Glas koncila)

25. listopada 1991. godine – okupacija Tordinaca, zločin JNA i četnika.

Tordinci su hrvatsko mjesto sjeverno od Vinkovaca u blizini srpskih sela koja su bila žarišta velikosrpske pobune u istočnoj Slavoniji: Markušica, Bobota, Trpinja i Karadžićevo.

Prvi napad na Tordince bio je 6. rujna 1991. godine. Selo je u posebno težak položaj došlo nakon okupacije Antina, 30. rujna 1991., našlo se u potpunom okruženju.

25. listopada 1991. selo je napala 12. proleterska mehanizirana brigada JNA, koja je u svome sastavu imala 60 tenkova, 90 oklopnih vozila i svu pripadajuću topničku podršku. Napadom je zapovijedao pukovnik JNA Bora Ivanović zvani Konj. Pored JNA napad na Tordince su izvršili četnici (pobunjeni Srbi) i četnici iz Srbije (Arkanovci). Branitelji su ga spremno dočekali i uništili i onesposobili 6 tenkova i tri borbeno-oklopna vozila, iz stroja je izbačeno oko 170 neprijateljskih vojnika. Agresor je bio nadmoćan u tehnici i ljudstvu pa je selo uspio okupirati.

Na Tordince je u dotadašnjim napadima palo nekoliko tisuća granata, srušeno je oko 200 kuća, a samo na crkvu Svetog Trojstva, koja je do temelja uništena, palo je stotinjak granata.

Zbog gubitaka agresor je za osvetu u Antinu ubio civile koje je držao u zatočeništvu te ubio 22 civila u Tordincima (25. listopada 1991.). Dio Hrvata odveden je u logor Begejce u Srbiji. Slijedećih dana Srbi su nastavili s ubijanjem stanovništva u Tordincima i okolnim selima. Žrtve su bacilli u masovnu grobnicu pored srušene crkve skupa sa uginulim životinjama. Pripadnici ruskog bataljuna UN-a su 3. ožujka 1992. otkrili masovnu grobnicu u kojoj je bilo 208 žrtava. Srbi su 1994. godine tijela žrtava izmjestili na više mjesta pa je kod ekshumacije 1999. godine nađeno samo 5 tijela žrtava. Tijekom 2004. Vladin ured za zatočene i nestale nastavio je iskapanja te je u nekoliko masovnih i individualnih grobnica nadomak Tordinaca pronađeno još nekoliko desetaka posmrtnih ostataka poginulih.

Na području Tordinačke župe borbeno je djelovao i bivši predsjednik Srbije Tomo Nikolić – pripadnik četničkog pokreta i četnički vojvoda. Po mnogim svjedočenjima zvanje četničkog vojvode je dobio nakon ubojstva nedužnih staraca u Antinu.

Dana 19. veljače 2016. udruga “Istinom protiv laži”podnijela je kaznenu prijavu protiv Tomislava Nikolića za ratni zločin koji je počinjen u malom slavonskom selu Antinu.

“Tomislav Nikolić je tijekom agresije na Republiku Hrvatsku, u čemu su sudjelovale i paraformacijske postrojbe, takozvani ‘Beli orlovi’ kao dio vojnog krila Srpske radikalne stranke čiji je bio potpredsjednik, krajem listopada ili početkom studenoga 1991. godine, pri obilasku te paraformacije, u mjestu Antin, izvršio ratni zločin. Naime, nakon što je slavio, uz objedovanje, piće i pjevanje četničkih pjesama, a da bi dokazao svoje velikosrpstvo, uzeo je od jednog pripadnika te formacije automatsku jurišnu pušku marke AK-47. te istom ustrijelio najmanje deset starijih zarobljenih osoba (civila), a nakon toga ih nogom gurao u obližnji bazen”.

U masovnoj grobnici u Tordincima pokapani su ubijeni Hrvati iz cijele tordinačke župe (Tordinci, Antin, Ćelije, Korođ), 208. ubijenih Hrvata. Pogubljeni su pretežito civili. U tordinačkoj grobnici su tijela žrtava bila izmiješana s lešinama životinja. Taj postupak je pokazatelj neljudskosti agresora koji je na taj način pokazao svoju patološku mržnju prema Hrvatima.

U masovnim grobnicama na području tordinačke župe u godinama nakon povrtaka pronađena je sveukupno 261 žrtva – u Tordincima 208, Antinu 17, Ćelijama 32 i Korođu 4.

Za ova monstruozna nedjela optužen je samo Bora Ivanović – zapovjednik napada na Tordince. Nitko nije odgovaro za počinjene srpske zločine!

Ne zaboravi!

Dr. Marko Jukić

 

Skip to content