DA SE NE ZABORAVI – Srpski zločin u Vukovićima i Poljanku

Slika 1. Spomen obilježje na mjestu pokolja u Vukovićima 1991. (Foto: Likaplus/B.L.)

 

Pokolj u Vukovićima i Poljanku 7. studenoga 1991.

Selo Poljanak nalazi se u općini Plitvička jezera, između Saborskog i Plitvičkih jezera. Pokolj u Vukovićima i Poljanku je ratni zločin kojeg su počinili srpski odmetnici 7. studenoga 1991. Srbi su ubili 10 Hrvata, njihovu imovinu opljačkali, a kuće zapalili.

Dvije skupine maskiranih srpskih odmetnika su 7. studenog oko 10 sati ušli su u selo Vukoviće gdje su ubili 8 Hrvata, a poslije su ušli u selo Poljanak oko 12 sati, gdje su ubili još dvojicu Hrvata i etnički očistili hrvatsko selo. Odmetnici su opljačkali selo. Jedni koji je preživio taj pokolj od 7. studenog 1991. godine bio je momak koji je onda imao 16 godina. U pokolju mu je ubijen otac.

Pokolj u Vukovićima i Poljanku je ratni zločin kojeg su počinili srpski odmetnici iz sela Mukinje, Plitvica, Krbave, Svračkova sela, Plitvica sela, sve u općini Korenica.

Tijela ubijenih nisu nađena osim Ivana Vukovića i Nikole Vukovića kojima su tijela našli u dvorištu kuće uz cestu. Sveukupno je te jeseni na užem području tog kraja ubijeno oko 18 civila i trojica hrvatskih policajaca.

Za taj su ratni zločin 1994. godine, presudom Županijskog suda u Gospiću, u odsutnosti osuđena su osmorica Srba. Kasnije je presuda ukinuta!? Promijenjena je kvalifikacija djela, zločin je proglašen oružanom pobunom pa je primijenjen Zakon o oprostu što je neshvatljivo!

Zločin u selu Poljanak bio je i dio optužnice protiv Milana Martića, svjedočila je Marica Vuković čiji su suprug, otac i rođak ubijeni 7. studenoga 1991.

https://www.youtube.com/watch?v=kAnfKNQA5h0

Ne zaboravi!

Dr. Marko Jukić

 

Skip to content