DA SE NE ZABORAVI – Srpski zločin u Erdutu

Slika 1. Spomenik u Erdutu (MJ)

 

Prvi napad i zločin s teritorija Srbije

Prvi napad i zločin s teritorija Srbije bio je napad na Centar za obuku u Erdutu, 25. srpnja 1991. godine. U ranu zoru 25. srpnja 1991. godine je JNA s teritorija Srbije i s raketne topovnjače, na Dunava, VBR-ovima i minobacačima napala Centar za obuku u Erdutu. Centar se nalazio na obali Dunava s hrvatske strane. Centar je sravnjen sa zemljom. Napad je izvršen dok su gardisti spavali. U napadu su poginula šestorica pripadnika 1. Gardijske brigade (Tigrovi), a 18 ih je teško ranjeno. Poginuli su Mile Čulina, Anto Grgić, Miroslav Gržan, Josip Knežević, Željko Pavić i Mirko Rožman.

Erdut su u kolovozu 1991. godine okupirali JNA i Srpska dobrovoljačka garda, te ga pripojili željenom velikosrpskom teritoriju. Hrvate, Mađare i druge nesrbe su protjerali ili poubijali. Zločinac Željko RažnatovićArkan je u Erdutu osnovao centar za obuku koji je služio i kao logor gdje su mučeni i ubijani Hrvati i Mađari (i nesrbi). Od studenog 1991. do veljače 1992. godine, dok je Erdut bio okupiran i izvan ratnih djelovanja, ubijeno je 37 civila staraca, žena i djece. Hrvati su bili većinsko stanovništvo u Erdutu, prema popisu stanovništva iz 1991. Godine u Erdutu je živjelo 1459 stanovnika. Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) je objavio da je iz Erduta i okolnih sela 1991. godine protjerano 2500 osoba. 

ICTY je ,također, naveo zločine koje se počinili Srbi na području Erduta:

  • 9. studenog srpski su pobunjenici uhitili mađarske i hrvatske civile, nakon nekoliko dana su ubili 12 osoba, nakon toga su ubili još troje civila (Mađara). Tijela osam žrtava pokopali su u selu Ćelije, a jednu žrtvu u Daljskom Ataru. Tijela tri žrtve bacili su u jedan bunar u Borovu. Dana 3. lipnja 1992. agresori su uhitili Mariju Senaši, člana obitelji prvotnih žrtava Mađara. Kasnije je Marija Senaši ubijena i bačena u jedan bunar.

 

  • Dana 11. studenoga 1991. pripadnici paravojnih srpskih postrojbi uhitili su 7 osoba, dvije pustili a 5 ubili nakon ispitivanja. Žrtve su pokopali u masovnu grubnicu u selu Ćelije.

 

  • Novi zločin zbio se 10. prosinca 1991. kada su uhitili 5 osoba (nesrbskih seljana) i ubili ih.

 

  • Od 22. prosinca do 25 prosinca 1991. godine uhićeno je 7 civila koji su ubijeni 26. prosinca 1991. Tijela 6 žrtava pokopana su u Daljskom Ataru.

 

  • 21. veljače 1992. srpski teritorijalci uhitili su 4 nesrpska civila, nakon ispitivanja su ih ubili. Tijela žrtava pokopana su u masovnoj grobnici u Daljskom Ataru.

 

Za zločine u Erdutu Međunarodni sud za zločine počinjene na područje bivše Jugoslavije optužio je Gorana Hadžića, Slobodana Miloševića, Željka Ražnjatovića, Jovicu Stanišića i Franka Simatovića. U Den Haagu 2003. godine svjedokinja je bila bivša Ražnjatovićeva tajnica (B129) koja je potvrdila zapovjedni lanac od Slobodana Miloševića, preko Jovice Stanišića i Franka Simatovića (šefovi tajne službe, Službe državne bezbednosti), do Ražnjatovića koji je zapovijedao paravojnom postrojbom koja je ispitivala i mučila zatočenike te ih ubijala, kao i teritorijalci.

Ne zaboravi!

Dr. Marko Jukić

Skip to content