I U MOM GRADU VUKOVAR SVIJETLI: Vukovar je grad heroja

  • Written by:

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje Hrvatska uduga Benedikt i ove godine obilježava u suradnji s osnovnim i srednjim školama Splitsko-dalmatinske županije. Zato ćemo na našem portalu u rubrici „I u mom gradu Vukovar svijetli“ objavljivati učeničke literarne radove. Zahvaljujemo svima na pažnji i uloženom trudu kako bismo njegovali i trajno sačuvali sjećanje na žrtvu naših branitelja kojima dugujemo dragocjenu slobodu i mir.

 

Vukovar je grad heroja

Grad heroja i Grad stradalih anđela samo su neki od naziva koji opisuju grad Vukovar. Zašto baš Vukovar?

Smrtni neprijatelji ušli su u grad. Pokušali su ga uništiti i oboriti, ali nisu uspjeli. Zašto? Zato što je Vukovar više od grada, više od vodotornja, više od onoga što su svi mislili. Vukovar je primjer herojske borbe, primjer grada hrabrih heroja. Heroja koji su neustrašivo gledali smrti u oči, ali se nisu predavali. Nigdje nisu pobjegli, skrili se pred neprijataljem, nego su svoje zadnje snage dali za Vukovar. Malena iskra života koja je gorila u njima nije se gasila. Neprijatelj ju nije mogao uništiti,nije ju mogao utrnuti.

Naprotiv, njezin je plamen bivao sve veći. Nažalost, često bi poneka iskra bila ugašena, nisu sve dočekale oslobođeni Vukovar, onaj stari, lijepi Vukovar.

Iako Grad nikad neće biti kao prije, razoren je, ne smijemo dopustiti da u njemu umre ono što nikada nisu mogli uništiti: ponos i hrabrost. Stradavali su veliki i mali anđeli, ali svi uzdignute glave. Ponosno su stradavali za svoju voljenu domovinu.

Kada dođešu u Vukovar, staneš ispred bijelih križeva i pomoliš se. Zahvališ se jer patnju koju su oni oni pretrpjeli nikad nisi morao iskusiti. Sve na tren stane i pomisliš: „Bože, hvala Ti!“. Hvala Ti što sve to nisam morala proživjeti, iskusiti taj pakao jer ne znam bi li to mogla. Bi li moje malo srce to izdržalo. I upravo zato oni su heroji. Padali su, ali se nisu predali i da nije bilo njih, mi danas ne bi živjeli u slobodnoj Hrvatskoj.

Zato danas, 18. studenog, na trenutak stanite, odvojite maleni do svog života i zahvalite im se. Pomolite se za njihove duše, koje su pronašle vječni mir na mjestu gdje ih neprijatelj više ne može dotaći. Naši su heroji sada slobodni.

Sara Pranić, 1.D
Mentor: Nikola Milanović, prof.
IV. gimnazija Marko Marulić, Split

 

Skip to content