Trgovačka koalicija i samodopadna oporba

Sabor odbio oporbene inicijative, a drug Branko kaže: “Tresla se brda, rodila se – oporba!”.

Da će inicijative oporbe biti odbijene znalo se i prije podnošenja inicijativa jer je veliki vođa naložio da se sve odbije. HDZ-ovi poslušnici i kupljeni uhljebi, koji čine koaliciju, slušaju velikog vođu pa kada veliki vođa kaže da je crno bijelo Gordan, Branko, Vitez i ostali uporno ponavljaju da je bijelo, a ne crno.  

Oporbenim saborskim zastupnicima jako je važna samopromocija pa koriste svaku priliku da podijele svoju pamet. Lupetanje o koroni u kasne/rane noćne sate je jako važno samo za oporbene zastupnike i za nikoga više. Vlada ne će priznati da je zakasnila s oštrijim mjerama, da ih je trebala uvesti mjesec dana prije iako to ne garantira da bi stanje bilo mnogo bolje. Slovenija i Autrija su ranije uvele mjere zatvaranja, rezultati su ispod očekivanih. Vlada ima i opravdanje za kašnjenje koje se ne može odbaciti bez stručne analize. Lupetanja pojedinih oporbenih zastupnika u kasne noćne ili rane jutarnje sate ne služe ničemu.

 

Saborska oporba

Saborsku oporbu čine domoljubi, branitelji, staljinisti, diletanti, mrzitelji hrvatske države, Soroševi plaćenici, uhljebi pa je jasno da je nemoguće ujediniti tu oporbu i da će sve inicijative bez obzira na opravdanost propasti.

Plenkovićeva vlada vodi protunarodnu politiku jer ne želi reformu izbornog zakona, ne želi reformu pravosuđa, reformu zdravstvenoga sustava, reformu državne i lokalne uprave i na taj način uništava Hrvatsku. Međutim, ima i gora verzija od Plenkovićeve vlade: zamislite Peđu kao premijera, Radu kao ministricu kulture, Daliju kao ministricu pravosuđa, Katarinu kao ministricu unutarnjih poslova, Božu kao ministra zdravstva, Sandru kao ministricu vanjskih poslova, Anku kao ministricu gospodarstva itd. To bi bila prava katastrofa.

Saborska oporba nema izgleda da nešto značajno postigni (promijeni) u Hrvatskoj jer jadan dio oporbe žele graditi demokratsku i pravnu državu Hrvatsku (domoljubi i branitelji) dok drugi žele rušiti državu Hrvatsku (komunisti, staljinisti i Soroševi plaćenici).

U oporbi su: sljednici Komunističke partije Hrvatske -Jugoslavije (SDP, Radnička fronta, Glas i drugi), nejedinstveni domoljubi i suverenisti, “prepametni” Mostovci, dojučerašnji Soroševi plaćenici i uhljebi. Soroševi plaćenici su nagrađeni saborskom plaćom za svoju antihrvatsku djelatnost tijekom niza godina.

Plenković može mirno spavati jer će kupljeni žetončići i manjinci dizati ruke dok on bude ispunjavao njihove želje. Uhljebi iz vladajuće koalcije će sve izglasati što on poželi. Dok postoji trgovačka koalicija, a postojat će do kraja mandata zbog pojedinačnih interesa nema te oporbene inicijative koja će proći bez obzira koliko bila opravdana, logična, nužna.

 

Saborske inicijative

Sabor je odbio inicijativu o osnivanju istražnog povjerenstva za utvrđivanje eventualnih utjecaja vlasti na istrage i procesuiranje slučajeva korupcije. Vladajuća garniture ne želi da narod sazna neka stvari, ali odmah treba kazati da saborsko povjerenstvo ne može zamijeniti sud. Da je prijedlog prošao ništa se ne bi dogodilo, koliko mi je poznato, povjerenstvo ne može izreći zabranu obavljanja neke funkcije, ne može zabraniti izlazak na izbore i daljnje djelovanje (slučaj Kuščević). Konačan razultat rada Povjerenstva bio bi nula.

Drug Branko, provjereni HDZ-ov kadar, napisao je: “Činjenica da 1/3 oporbe ne glasuje za vlastite “prijedloge” dovoljno svjedoči kakvo rasulo, kakva razina neozbiljnosti vlada u njenim redovima”, poručio je HDZ na svojoj facebook stranici u objavio pod naslovom “Tresla se brda, rodila se – oporba!”. Točno!

“Premda broje 75 ruku u Saboru, za zaključak o radu Stožera civilne zaštite i interpelaciju o radu Vlade RH tijekom koronakrize uspjeli su prikupiti samo 49 glasova. Dakle, 26 manje nego što ih imaju. Ni pri izjašnjavanju o osnutku (protuzakonitog) istražnog povjerenstva u slučaju Janaf nisu se baš proslavili – 52 glasa ‘za’”, istaknuo je HDZ.

Saborsko povjerenstvo ne može, ne smije, zamjeniti sustav pravosuđa pa nije velika šteta što inicijativa nije prihvaćena. Svatko je nevin dok mu se ne dokaže krivica pravomoćnom sudskom presudom! To je temelj, bez obzira da li nam se sviđa ili ne! Znamo da je hrvatsko pravosuđe katastrofalno i da Vlada ne želi stvarnu reform pravosuđa pa je pitanje što napraviti. Mislim da treba prikupiti dokumentaciju, ima je koliko želite, i upoznati EU birokraciju sa stanjem hrvatskog pravosuđa. Isto tako EU birokraciji treba prijaviti Vladu zbog nepoduzimanja reformi državne i lokalne uprave, reforme zdravstva, upitnih ulaganja, lošeg zbrinjavanja otpad itd. Budući da se u Saboru ne može napraviti ništa da bi se stanje u državi poboljšalo treba zatražiti pomoć izvan Hrvatske, upoznati EU administraciju kako se neracionalno koristi novac, kako u Hrvatskoj cvjeta korupcija, kako se ne zbrinjava otpad, kako banalni sudski postupci traju godinama itd.  

Mediji javljaju da spis o AGOROKRU ima 400.000 stranica, a optužnica 400 stranica. To je suludo i dobar je pokazatelj nesposobnog, neučinkovitog sustava pravosuđa.

Soroševi plaćenici koji su sada u Saboru mogli bi pomoći, imaju višegodišnje iskustvo, pri pripremi pritužbi protiv Vlade i jadnog pravosuđa.

Odgovornost vlade za koronakrizu je dvojbena. Po pitanju koronakrize Vlada se ponaša prema preporukama EU birokracije, naši znanstvenici”genijalci” nam prevode što piše u stručnim, znanstvenim časopisima i daju svoju interpretaciju bez obzira što nemaju doticaja s pacijentima. Vlada je po pitanju covida-19 kasnila s oštrijim mjerama jer je pokušala umanjiti gospodarsku štetu, ništa više. Tek za 6 mjeseci ili godinu dana bit će moguće napraviti stručnu analizu posljedica covid-19 pandemije u 2020. godini.  

Interpolacija o radu vlade u vezi pripreme zdravstvenog sustava na posebne okolnosti uzrokovane koronavirusom koju je predložilo 16 oporbenih zastupnika kako bi se preispitala odgovornost vlade zbog krize u zdravstvenom i bolničkom sustavu do koje je došlo porastom broja oboljelih od covida-19.

Vlada je napravila ono što je znala i mogla, donijela je odluke temeljem praćenja drugih država i preporuka EU komisije nastojeći umanjiti štetu u gospodarstvu. Vlada je mogla mjesec dana prije donijeti strože mjere i ništa više. Slovenija i Austrija su primjenile oštrije mjere ali rezultati su ispod očekivanih. Najlakše je lupetati i kritizirati. Pojedinci će uvijek kritizirati, uvijek suprotno bez obzira ima li to smisla ili nema.

Moram kazati da više vjerujem članovima stožera nego Petrovu, Bulju, Benčićki, Borićki, Oreškovićki itd. Samopromocija narikača i populista nije bitna.

Činjenica je da su hrvatske vlade mogle i trebale proglasiti IGP nakon ulaska u Europsku uniju ali nisu to učinile jer su vodile protunarodnu politiku. Ako želim čuti mišljenje o Isključivom gospodarskom pojasu (IGP) potražit ću mišljenje dr. Tadića, a ne ću tražiti mišljenje Petrova, Grmoje, Zekanovića, Bauka, Bulja itd.

Maratonac je formirao trgovačku koaliciju i može mirno spavati bez obzira na kritike samodopadne oporbe.

Dr. Marko Jukić

“s margine političkoga spektra”

 

Skip to content