JNA ubila članove promatračke misije EZ-a, 7. siječnja 1992. godine

Srušeni helikopter (HRT)

 Dana 7. siječnja 1992. godine vojni zrakoplov JNA srušio je helikopter Europske promatračke misije iznad sela Podrute. Tom prilikom ubijeni su svi članovi promatračke misije koji su se nalazili u helikopteru: 4 Talijana i jedan Francuz.

 Međunarodna zajednica je nakon višemjesečnih zločina Srba u Hrvatskoj: ubijanje i protjerivanje civila, ubijanje zarobljenih branitelja, zatočenja branitelja i civila u koncentracijske logore, razaranja Vukovara, Dubrovnika, Zadra, Šibenika, Pakraca, Gospića i drugih gradova odlučila priznati Republiku Hrvatsku kao neovisnu državu što je izazvalo bijes agresora.

 Dogovor o slanju mirovnih snaga je bio postignu, potpisana je prekid vatre u Sarajevu (Sarajevsko primirje, 2. siječnja 1992. godine) ali agresor je i dalje vršio agresiju. Na Silvestrovo i Novu godinu te 2. siječnja 1992. godine su okupirali Novigrad, Pridragu, Paljuv i Podgradinu kod Zadra. Premda je sporazum o bezuvjetnom prekidu vatre stupio na snagu već sljedećeg dana, a obje zaraćene strane obvezale su se ostati na dosegnutim položajima, srpsko topništvo nastavilo je razarati hrvatske gradove i naselja, a na neke su izvedeni i pješački napadi: napadnut je Perušić, potom Nova Gradišku i Vinkovci, a istodobno bosanski Srbi proglasili su na Palama “suverenu Srpsku Republiku BiH”, s namjerom njezina pridruženja jugoslavenskoj državi (Srbiji).

 

Iznad mjesta Podrute, blizu Varaždina, vojni zrakoplov MiG-21 JNA je raketom „zrak-zrak“ srušio nenaoružani helikopter Promatračke misije Europske Zajednice. Poginulo je 5 osoba, 4 Talijana i jedan Francuz. Poginuli su Enzo Venturini, Marco Matta, Silvano Natale, Fiorenzo Ramacci i Jean – Loup Eychenne. Nenaoružani helikopter bijele boje vraćao se iz Mađarske u Zagreb, pogođen je s dvije rakete. Migom je upravljao major JNA Emir Šišić, kasnije je uhićen u Mađarskoj 2001. godine. Pilot je u Italiji osuđen na 15 godina zatvora ali je 2008. godine pušten na uvjetnu slobodu. Još je bio jedan helikopter koji je uspio pobjeći i prizemiti se kod Mađareva pa je tako izbjegnuta još veća tragedija. U češkom Selu kod petrinje su pripadnici JNA istog dana zarobili 12 časnika Europske promatračke misije. Cilj je bio zastrašiti međunarodne promatrače.

Nažalost, i nakon ovog tragičnog i žalosnog incidenta međunarodna zajednica nije napravila dovoljno da kazni agresora.

Hrvatska zahvaljuje svim časnim mirotvorcima (nažalost bilo je i nečasnih) koji su svoju misiju obavljali profesionalno i humano. Sjeća se njihove žrtve i suosjeća s njihovim obiteljima.

Izvori:

TV calendar https://www.youtube.com/watch?v=utKPfaNgoqU ;

Zlatko Pintar, direktno.hr; 24sata; Dražen Krajcar

Dr. Marko Jukić

 

Skip to content