Sveti Claude de la Colombière

  • Written by:

Današnji sveti zaštitnik je Klaudije (Claude) de la Colombière, francuski isusovac, misionar i veliki promicatelj štovanja Presvetog Srca Isusova.

Rodio se 2. veljače 1641. kao sin javnog bilježnika u gradiću Saint-Symphorien-d’Ozon (departman Rhône), u jugoistočnoj Francuskoj. Školovanje je započeo u Vienneu, a retoriku i filozofiju studirao u Lyonu. Godine 1659. stupio je kao novak u Družbu Isusovu, od 1660. djelovao kao profesor u Avignonu, a 1666. poslan je u Pariz na studij teologije. Glasoviti profesor, odgojitelj i propovjednik, svečane zavjete položio je 1675. u Lyonu. Tada je preuzeo službu nadstojnika isusovačkog kolegija u gradiću Paray-le-Monial (departman Saône-et-Loire) u Burgundiji. Tamo je postao duhovnik i ispovjednik skromne redovnice, kasnije svetice, Margarete Marije Alacoque i zajedno s njom gorljivi apostol štovanja Presvetog Srca Isusova. Potaknuo je pobožnu redovnicu da opiše svoja viđenja kako bi se to štovanje moglo proširiti diljem svijeta. Prema mišljenju svete Margarete Marije posjedovao je nesvakidašnju karizmu privođenja ljudskih duša dragom Bogu žarkom ljubavlju i neizmjernim milosrđem.

Godine 1676. poslan je u London za propovjednika na dvoru Marije Modenske, vojvotkinje od Yorka, supruge kasnijeg engleskog kralja Jamesa II. Obratio je mnoge protestante na katoličku vjeru. Bila su to burna vremena vjerskih razdora pa je otac Claude 1678. iznenada uhićen i optužen za papističku zavjeru protiv Engleske. Nakon zatvora, gdje mu je ozbiljno narušeno zdravlje, protjeran je 1679. iz Engleske i vratio se u Lyon i Paray-le-Monial, gdje je preminuo na današnji dan, 15. veljače 1682. Blaženim ga je proglasio 1929. papa Pio XI, a svetim 1992. papa Ivan Pavao II. Zaštitnik je proizvođača igračaka i tokara.

Izvor: zupajastrebarsko.hr

Skip to content