Blaženi Pierre-René Rogue

  • Written by:

Blaženi Pierre-René Rogue, francuski svećenik, lazarist i mučenik, rođen je 11. lipnja 1758. u Vannesu (departman Morbihan, Bretanja), kao sin Claudea Roguea, mjesnog krznara i klobučara.

Rano je ostao bez oca pa je o njemu brinula majka. Stupio je 1776. u lazarističko sjemenište u rodnom gradu i tamo završio teologiju, a za svećenika je zaređen 21. rujna 1782. u crkvi Notre Dame du Mené. Nekoliko godina djelovao je kao svećenik, a 1786. stupio u Misijsku kongregaciju svetog Vinka Paulskog (lazaristi). Novicijat je obavio u matičnoj kući lazarista u Parizu i ubrzo usvojio duhovnost osnivača lazarističke družbe, svetog Vinka Paulskog. Po završetku novicijata poglavari su ga 1787. poslali u sjemenište, u rodni Vannes, za profesora teologije. Tamo je 26. listopada 1788. položio redovničke zavjete, baš uoči krvave Francuske revolucije. U vrijeme revolucije otac Pierre-René nije htio prisegnuti na bezbožni revolucionarni ustav jer mu se činio nepravednim, pa je tim činom stavljen izvan zakona. Htio je zaštititi svoju subraću pa ih je poslao na sigurnije mjesto, a on je ostao u Vannesu i potajno obavljao svećeničku službu.

Kad je na Badnjak 1795. nosio popudbinu (posljednju pomast) jednom bolesniku, uhvaćen je i zatvoren. Pričestio se i vedro pošao u zatvor jer je znao da je Isus s njim. I u tamnici je svesrdno, na svakom koraku, pomagao drugim zatvorenicima, i duhovno i fizički. U zatvoru je ostao sve do sudskog procesa, 1. ožujka 1796. Revolucionarni sud osudio ga je u nazočnosti njegove starice majke na smrt. Osudu je primio vedro i smireno te je zahvaljivao Gospodinu što ga je učinio dostojnim mučeništva. Pogubljen je giljotinom 3. ožujka 1796. na tržnici u Vannesu, a istu večer je pokopan na zajedničkom groblju. Blaženim ga je proglasio 10. svibnja 1934. papa Pio XI. Iste godine njegove relikvije pohranjene su u katedrali u Vannesu. Pripisuju mu se mnoga čudesa. Slave ga i štuju sve redovničke obitelji svetog Vinka Paulskog.

Izvor: zupajastrebarsko.hr

Skip to content