30-ta godišnjica formiranja Specijalne jedinice policije „BATT“ Split

Da se ne zaboravi!

Policija je bila prva oružana sila u Republici Hrvatskoj koja je branila ustavni poredak i teritorijalni integritet Hrvatske te održavala javni red i mir. Prve oružane formacije Republike Hrvatske bile se Specijalne jedinice policije (SJP) koje su stale u obranu državnog suvereniteta. Sloganom „Borbom do slobode“ započela je borba za obranu opstojnosti hrvatskoga naroda 1991. godine. Mladići su nakon kratkotrajne obuke stali na branik Domovine, najčešće sa samo 2 do 4 okvira municije za kalašnjikov. Oni su imali hrabrosti da se suprostave naoružanom neprijatelju koji je ima teško naoružanje, letjelice, brodove, vozila, skladišta municije itd.

Splitska jedinica Specijalne policije formirana je 15. ožujka 1991. godine. Prvo postrojavanje jedinice specijalne policije održano je u streljani zgrade Policijske uprave splitsko-dalmatinske. Prvi zapovjednik jedinice bio je gospodin Josip Režić. Sjedište jedinice je bilo u Mejama, unutar kompleksa Vile Dalmacija..

Slika 1. Spomen ploča u ratnoj bazi jedinice.

Povodom 25-te godišnjce osnutka u ratnoj bazi (villa Dalmacija) bilo je svečano postrojavanje bivših pripadnika SJP „BATT“ Split. Nakon prijavka zapovjednika otkrivena je spomen ploča i održani su prigodni govori.

Slika 2. Pripadnici SJP „BATT“ Split

Slika 3. General Mladen Markač s pripadnicima SJP „BATT“ Split

 

Pripadnici SJP „BATT“ su bili na mnogim ratištima tijekom Domovinskog rata. Najviše su boravili na Velebitu na kojem su zauzeti položaji tijekom operacije Maslenica. U akciji oslobađanja Tulovih Greda sudjelovalo je šest pripadnika Specijalne jedinice policije „BATT“ – Split. Treba istaknuti i kako pripadnike Specijalne policije s položaja koje su oslobodili u akciji Maslenica – prostor od Tulovih Greda do Malog Alana i Svetog Brda – neprijatelji nisu nikada uspjeli potisnuti, usprkos više pokušaja, i stalnih borbi i topničkog bombardiranja. Pod zapovjedništvom generala Mladena Markača (ratni zapovjednik Specijalne policije) bilo je 25 postrojbi Specijalne policije. S Velebita se krenulo u oslobađanje okupiranog teritorija tijekomn operacije „Oluja“. Za vrijeme operacije „Oluja“ Specijalna policija je u samo dva dana uspjela izvršiti postavljeni zadatak, potisnuti srpsku vojsku i četnike te doći na džavnu granicu.

 

 

Tri zime su pripadnici splitske jedinice proveli na Velebitu. Istureni položaji bili su visoko na Velebitu: na Svetom brdu, Visočici, Dušicama, Ivinim Vodicama, Bukvi i drugdje. Uvjeti boravka su bili teški, boravilo se na hladnoći (ispod 25 stupnjeva Celzija), dubokom snijegu, magli, ljetnoj žegi, pljuskovima, nalatima bure i preko 160 kilometara na sat, udarima gromova i drugim opasnostima. U jednom danu znalo se dogoditi da se izmijene 4 godišnja doba. Nemogućnost dopreme hrane, vode i streljiva u pojedinim vremenskim periodima. Nekada je magla bila gusta i dugotrajna (jednom 7 dana bez prekida).

Tijekom Domovinskog rata poginuli su pripadnici Specijalne jedinice policije Split: Zoran Bočina (1991.), Kažimir Abramović (1991.), Ivan Tomaš (1991.), Jakov Topić (1991.), Mario Selak (1992.), Hrvoje Čovo (1993.), Viktor Lizatović (1995.), Stipe Gilić (1995.). Počivali u miru Božjem. Na Velebitu je tijekom rata život izgubio 51 specijalac. A ploče s imenima tih junaka razasute su u vrletima planina.

Slika 4. i 5. Spomen obilježje u blizini Maljkova

 

Povodom dana osnutka SJP jedinice Split izaslanstva će položiti vijence na spomen obilježja, a Udruga Specijalne jedinice policije »BATT« Split će naknadno obilježiti 30-tu godišnjicu osnutka (zbog covid pandemije). Udruga nosi naziv po inicijalima prezimena prvih poginulih pripadnika postrojbe i to: Zoran Bočina, Kažimir Abramović, Ivan Tomaš, Jakov Topić, koji su poginuli 1991. godine. Udruga je jedna od 25 članica Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata na teritoriju Republike Hrvatske.

Slika 6. Spomen ploča na Velebitu

 

Nekoliko mjeseci nakon osnivanja Specijalne jedinice policije Split u KBC-u Split su formirane dvije kirurško-anesteziološke ekipe koje su pridodate pričuvnom sastavu MUP-a za sanitetsku potporu jedinicama Specijalne policije. Ekipe su formirane na početku kolovoza 1991. godine. Medicinske ekipe su imale sanitetske komplete za pružanje sanitetske potpore jedinici na terenu. Od akcija Maslenica do kraja rata kirurško-anesteziološke ekipe KBC-a Split su stalno pružale sanitetsku potporu jedinicama Specijalne policije na terenu.

Slika 7. Spomenik u bazi Mravince

 

U sklopu baze Mravnice je spomen park „Velebitska stina“.

 

Slika 8. „Velebitska stina“

Dr. sc. Marko Jukić

Koordinator saniteta MUP-a za vrijeme Domovinskog rata

Skip to content