Sveta Lidvina

  • Written by:

Danas slavimo svetu Lidvinu (Lydwine, Lydwid, Lidwid, Liduina) iz Schiedama, zaštitnicu klizača. Rodila se 18. ožujka 1380. u nizozemskom gradu Schiedamu (južni Holland, zapadna Nizozemska).

Potjecala je iz skromne obitelji i bila jedina djevojčica uz osmoricu braće. Pobožna djevojka vedre naravi, stekla je brojne prijatelje. Sa 16 godina, nakon teške bolesti, jako je oslabila. Na poziv prijateljica, onako iscrpljena, pošla je na klizanje, nepažnjom jedne djevojke pala na led i slomila rebro. Slomljeno rebro uzrokovalo je gangrenu i Lidvina je ostala uzeta. Od tada više nije ustajala iz kreveta i trpjela je teške bolove. Liječnici su izjavili da se radi o neobičnom, neviđenom slučaju, po svemu sudeći o jednom od prvih poznatih slučajeva multiple skleroze. Provodila je vrijeme u molitvi, postu i meditacijama, a svoje bolove prinosila je slavi Božjoj. U svojim zanosima i vizijama sudjelovala je u Isusovom križnom putu, viđala nebo i raj, primala anđeoske posjete.

Glas o bolesnici i njezinoj strpljivoj patnji odjeknuo je nadaleko i mnogi ljudi počeli su hodočastiti k njoj kao svetici. Uz njezinu bolesničku postelju događala su se mnoga čudesa. Podnosila je mukotrpno tešku bolest 38 godina, a posljednjih 7 godina bila je slijepa. U njezinom posljednjom viđenju sam Krist Gospodin podijelio joj je posljednju pomast. Preminula je u Schiedamu na današnji dan, 14. travnja 1433. Posebno zanimljiv životopis svete Lidvine napisao je Toma Kempenski. Svetom ju je službeno proglasio 1890. papa Leon XIII. Časte je po mnogim crkvama i samostanima Austrije, Belgije i Nizozemske. Zaštitnica je bolesnika, posebno kroničnih bolesnika, patnika, klizača, rolera, rodnog grada Schiedama te mnogih naselja, župa i crkava.

Izvor: zupajastrebarsko.hr

Skip to content