Mjerenje krvnog tlaka

Hrvatska udruga Benedikt za sve zainteresirane građane Splita organizira mjerenje krvnog tlaka koje će se održati u prostorima Franjevačkog klerikata na Trsteniku, Put iza nove bolnice 10c, u nedjelju 9. veljače 2014., nakon svete mise koja je u 9.30 sati.
Visoki krvni tlak ili hipertenzija označava visoki tlak (napetost) u arterijama. Arterije su krvne žile koje odvode krv iz srca u sva tkiva i organe. Normalni krvni tlak je 120/80 mmHg, krvni tlak između 120/80 mmHg i 140/90 mmHg naziva se “pre-hipertenzija”, a krvni tlak iznad 140/90 mmHg smatra se povišenim.
Gornja brojka, sistolički krvni tlak, odgovara tlaku u arterijama kada se srce kontrahira i izbacuje krv u arterije. Donji broj, dijastolički tlak,predstavlja tlak u arterijama kada se srce relaksira nakon kontrakcije. Dijastolički tlak odražava najniži tlak kojem su izložene arterije.
Povišenje sistoličkog i/ili dijastoličkog tlaka povećava rizik za razvoj bolesti srca, bubrega, oka, moždanog udara i ateroskleroze (otvrdnuća krvnih žila).
Zbog toga je dijagnoza povišenog krvog tlaka veoma važna kao i napori da se navedeni tlak snizi jer se time preveniraju komplikacije.

 

 

 

Odgovori

Skip to content