Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske

Slika 1. Spomen-ploča na prvo postrojavanje ZNG-a (MJ)

Dana 28. svibnja 1991. godine održana je u Zagrebu svečana smotra Zbora narodne garde (ZNG) i predstavljene su prve brigade ZNG-a. Zbor narodne garde bio je preteča Hrvatske vojske i imao je obrambeno-redarstvene zadaće te je bio u sastavu Ministarstva unutarnjih poslova. Poslije svečane prisege domovini, predsjednik dr. Franjo Tuđman predao je zastave zapovjednicima postrojenih brigada, a potom odaslao glavne poruke:

„Vi ste danas položili prisegu i preuzeli veliku i plemenitu obvezu“. „Nadam se da ćemo demokratskim putem spriječiti one koji nam žele raditi o glavi. Ali, bude li potrebno branit ćemo svi skupa, do posljednjeg, svoju slobodu i suverenost.“

Slika 2. Spomen ploča u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu (MJ)

Zbor narodne garde je osnovan temeljem odluke predsjednika Tuđmana (Odluka o ustrojstvu Zbora narodne garde) od 20. travnja 1991. godine. Zbog zakonskih i političkih razloga te su snage bile u sastavu Ministarstva unutarnjih poslova. Jedinicama Zbora narodne garde zapovijedalo je Ministarstvo obrane. Zbor narodne garde je ustrojen sa zadaćom obrane teritorija i zaštita od narušavanja javnog reda i mira.

Snage ZNG-a su bile slabo naoružane, loše opremljene i dvojbenog lanca zapovijedanja.

U rujnu 1991. godine (21. rujna) donesen je Zakona o obrani i temeljem tog zakona oružane snage se organiziraju u jedinstvenu Hrvatsku vojsku. Jedinice ZNG-a 3. studenog 1991. formalno su preimenovane u Hrvatsku vojsku.

Oružane snage Republike Hrvatske su stvarane i organizirane tijekom Domovinskog rata u vrlo teškim okolnostima zbog nedostatka oružja, opreme i vojne tehnike. Treba podsjetiti da su komunisti (SDP) predali naoružanje hrvatske teritorijalne opreme neprijateljskoj vojsci (ostatci JNA) koja ga je raspodijelila pobunjenicima i četničkim hordama koje su oformljene u Hrvatskoj ili su došli iz Srbije. Nedostatak logističke podrške, prometna izoliranost cijele Južne Hrvatske, nepovoljne političke okolnosti (embargo na nabavu oružja) i silina agresije bile su otežavajući čimbenik u razvoju oružanih snaga 1991. godine. U teškim okolnostima (zvjerstva agresora i djelovanje pete kolone) nastajala je Hrvatska vojska koja se postupno organizirala, naoružavala i stjecala borbena iskustva. Godine 1995. Hrvatska vojska je u akcijama Bljesak i Oluja pokazala svoju snagu, organiziranost, koordinirano djelovanje svih rodova vojske i moderan pristup ratovanju.

Oružane snage Republike Hrvatske bile su u ratnom ustroju sve do 12. ožujka 1996., kad su odlukom predsjednika RH dr. Franje Tuđmana prešle na mirnodopski ustroj.

Glavna zadaća Oružanih snaga RH je zaštita suverenitet i neovisnost Republike Hrvatske te očuvanje teritorijalne cjelovitosti. Nažalost, živimo u svijetu stalnih prijetnji te moramo imati oružanu silu za odvraćanje od agresije  i obranu našeg suvereniteta i cjelovitosti RH. Oružane snage,  također, su oslonac narodu u slučaju elementarnih nepogoda i izvanrednih situacija.

Dr. Franjo Tuđman je 28. svibnja 1991. godine kazao: „Mi smo miroljubiv narod, no moramo stvoriti silu jer ima onih, koji bi htjeli protiv hrvatske slobode i suverenosti Nećemo se naoružavati radi osvajanja tuđih teritorija, imat ćemo onoliko, koliko je potrebno za slobodu Hrvatske i hrvatskog naroda.“

Slika 3. Pripadnici Hrvatske vojske (MJ)

Danas je Hrvatska vojska brojčano manja ali je profesionalizirana, dobro obučena, mobilna i dobro naoružana (za naše potrebe). Ustroj postrojbi, obučenost, opremljenost  i zapovijedanje su ustrojeni prema NATO standardima. U vojnim učilištima se stječu nova vojna znanja i koriste se iskustva iz Domovinskog rata. Sustav obuke u Oružanim snagama Republike Hrvatske uključuje obuku dobrovoljaca-ročnika, obuku pričuvnika i obuku djelatnih vojnih osoba.

Slika 4. Haubica (MJ)

Provodi se modernizacija svih rodova vojske: kopnene vojske kupnjom oklopnih vozila (Patria AMV), haubica i opremanje novom hrvatskom jurišnom puškom, mornarice kupnjom novih raketnih topovnjača, ratnog zrakoplovstva nabavom novih borbenih helikoptera, višenamjenskih vojnih zrakoplova (u postupku).

Slika 5. Borbeni helikopter (MJ)

Od 1999. godine, kada se prvih deset časnika Oružanih snaga priključilo Promatračkoj misiji Ujedinjenih naroda u Sijera Leoneu,  Hrvatska je sudjelovala u 19 mirovnih misija UN-a s preko 1.500 pripadnika Oružanih snaga RH. Uspješno hrvatsko sudjelovanje u mirovnim misijama i operacijama UN-a odigralo je značajnu ulogu prilikom izbora Republike Hrvatske za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti za razdoblje 2008.-2009. Broj operacija u kojima je Hrvatska sudjelovala kroz godine se mijenjao, a broj hrvatskih sudionika oscilirao. Hrvatska trenutno sudjeluje u tri UN-ove operacije potpore miru na području Azije, Afrike i Bliskog istoka, i to u Indiji i Pakistanu (UNMOGIP), u Zapadnoj Sahari (MINURSO) i u Libanonu (UNIFIL).

Hvala hrvatskim vojnicima, dočasnicima i časnicima na doprinosu i velikoj žrtvi pri oslobađanju Domovine. Neka je vječna slava palima u borbi za slobodnu Hrvatske. Naša je dužnost da promičemo istinu o Hrvatskoj vojsci u Domovinskom ratu i herojima Domovinskog rata.

Slika 6. Brod Hrvatske ratne mornarice (MJ)

 Obučena i opremljena Hrvatska vojska garancija je mira i stabilnosti te je moramo dalje izgrađivati i opremati. Živimo u nesigurnom svijetu, izloženi smo višestrukim prijetnjama, pa je nužno osposobiti veći broj ljudi za obranu (dobrovoljno služenje ili obvezni „mini“ vojni rok).  

 Vojnici, dočasnici i časnici sretan vam Dan Oružanih snaga RH!

Dr. Marko Jukić

Skip to content