Imati dr VIDU POPOVIĆA 11 godina na kormilu Hrvatske udruge Benedikt, bio je pogodak u sridu – VIDE, HVALA TI!

  • Written by:

Riječ zahvalnosti dr. Vidi Popoviću, dugogodišnjem predsjedniku Udruge, uputila je aktuelna članica Upravnog vijeća.. Prenosimo.

Dragi naš Vide,

Ovo nije oproštaj  od tebe, iako  si “abdicirao” s mjesta predsjednika naše Udruge.  Ti  ostaješ s nama kao podrška, oslonac i orijentir  na novoj dionici puta koju smo upravo otvorili. Ostavština koju  nam s pažnjom predaješ je velika, vrijedna, zalog i  nadahnuće  za budućnost Hrvatske udruge Benedikt. Hvala ti Vide, za tvoj trud, pažnju, znanje, umijeće, promišljanje, spretnost u pronalažnju mogućih rješenja i kada nisu na dohvatu. Hvala ti za tvoju odvažnost u izazovima. Preuzeo si kormilo Udruge na početku 2011.ohrabren optimizmom vedrog duha  p.Josipa  Marcelića i don Mladena Parlova, naših duhovnika, koji su osjetili pravi trenutak  za dobar početak kao odgovor na potrebe našeg društva i čovjeka u njemu.  Zauzimanje i promicanje kršćanskih, domoljubnih i rodoljubnih vrjednota u društvu bio je put kojim je Hrvatska udruga Benedikt  s tobom i torbom prepunoj planova, krenula na put. Svaki novi korak donosio je novo ohrabrenje. Nizale su se aktualne teme s  poznatim imenima predavača, novinara, književnika, vojnih i društveno političkih analitičara, povjesničara, demografa, profesora i znanstvenika, utopista i optimista, dramatičara i tragičara….. Otvarali su se novi pogledi na stvarnost vremena u kojem smo živjeli kao i na događaje iz bliže i daleke prošlosti. Istina je dobila pravo govora , spoznaja istine na stranicama naše povijesti  dobila je pravo javnosti kao i promicanje  kršćanskih vrjednota  u društvu. Borci za ljudska prava obespravljenih postaju sve glasniji, demografski problemi zvone na uzbunu.  To je bilo naše vrijeme! Hrvatska udruga Benedikt je uhvatila povoljan vjetar, razvila jedra, isplovila na pučinu s tobom, svojim vještim kapetanom na kormilu.

>> SKUPŠTINA HRVATSKE UDRUGE BENEDIKT I NOVO VODSTVO

Razboritost, oprez, propitivanje, balansiranje, bili su tvoji kompasi , nisu te iznevjerili. Sjećanje na Domovinski rat , žrtve, strahote stradanja, bile su još svježe, a Vukovar i Škabrnja  kao temelj hrvatske države  i simbol hrvatskog stradanja i otpora prisutni su u svakom kutku naše domovine. Hrvatska udruga Benedikt  je osjetila duboku emociju Grada heroja  i njemu uz bok heroine Škabrnje  i  2012. pokrenula, sada već tradicionalnu,  kulturno –društvenu manifestaciju Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju, najprije  u Splitu, a potom u mnogim mjestima  Dalmacije , ponekad u trajanju čak do 11 dana. Vrlo sadržajna manifestacija pod visokim pokroviteljstvom , tada aktualne, predsjednice Republike Hrvatske, poštovane gospođe  Kolinde Grabar Kitarović, a kasnije pod pokroviteljstvom  Ministarstva branitelja. Veliki doprinos  dugujemo i vjernoj članici Vini Rakić i njezinoj ideji  spomen čina I u mom gradu Vukovar svijetli ,koji je ostvario njezinu i našu želju za postavljanje spomenika Vukovaru. Bilo je to vrijeme zanosa, velikog optimizma,ponosa i ugleda.   Sjećamo se  vrijednih dokumentarnih filmova kao Nisam se bojao umrijeti, 2016., redatelja Jakova Sedlara,  o hrabrosti i domoljublju g.Antona  Kikaša ili  filma  Magistrala ratnog zločina, 2018.  Potom, predstavljanja  vrlo zanimljivih  knjige, tema i autora, kao napr. Hrvatski patriotizam  dr.sc. Zdravka Tomca, predavanje  povjesničarke dr.sc. Vlatke Vukelić Djeca stradalnici u Domovinskome ratu ,  potresno  predavanja g. Ivana Turudića predsjednika Hrvatskih logoraša srpskih logora , a pamtimo neustrašivog i nadasve  zanimljivog dragovoljca g. Boška Ramljaka  …..  Posebna zasluga Hrvatske udruge Benedikt i tvoja ,  njezinog tadašnjeg  predsjednika  u suradnji  s Upravnim odjelom za prosvjetu i kulturu u Splitu, je poziv na natječaj za likovni ili literarni uradak na temu Domovinskoga rata ,  učenicima osnovnih i srednjih škola naše županije. Bilo je to 2015.Tako smo 2019. imali rekordan odaziv škola i učenika.  Odabrane literarne  uratke  u prozi ili stihu njihovi autori , učenici predstaviti su publici u prigodi svečane  glazbeno-scenske večeri naslovljenu divnim stihom pjesnika Drage Ivaniševića, Hrvatska je riječ koju naučih od majke. Ali, to nije  sve,  jer prigodu su iskoristili i učenici Glazbene škole Josipa Hatze  iz Splita, pjevački učenički zbor iz Kaštel Gomilice, mladi plesači u prekrasnim narodnim nošnjama iz KUD-a Jedinstvo. Mladi su nas uvjerili da je naš trud vrijedan pažnje jer istina o  Domovinskome ratu živi u njihovoj memoriji . Je li to dovoljno? Uvijek se može i više! Zato, naša uspješno započeta misija zahtjeva nastavak i to  zajedno, uporno, tvrdoglavo, ljubavlju i ciljem za istinu.

Naš, vrlo pronicljiv  projekt, VIDIK FEST , festival demokracije  i kulture dijaloga u našem gradu, od početka, 2012. pokušava  otkriti probleme koji “žuljaju”   građane Splita i naše društvo u cjelini,  ali i ponuditi rješenja.  Evo nekoliko vrijednih i zanimljivih tema koje su tada  privukle pozornost  naših građana:

Uloga medija u izgradnji društva 2018. Odgovore je pokušao  ponuditi poznati novinarski dvojac Višnja Starešina i Tihomir Dujmović.

Europarlamentarci : Okrugli stol s poštovanom Marijanom Petir i g. Ivicom Tolićem

Uloga znanosti i vjere  i uvaženi gosti,prof.dr.sc. Tonči Matulić i prof. dr.sc. Ivica Grković.

Hrvatski demografski trendovi  i prof.dr.sc.  Anđelko Akrap.

Pregled petogodišnjeg djelovanja Hrvatske udruge Benedikt objavili smo 2016. u knjizi   Hrvatska udruga Benedikt, pet godina, poslanje, kultura, tribine.

Duhovnost i briga o duhovnom rastu članova Udruge,  brižno se njegovala u Udruzi, posebice u prvim godinama rada. Nezaboravne su duhovne obnove don Mladena Parlova održane u Duhovnom centru u  Livnu ili kod časnih sestara Ančela na Kamenu …Pamtimo i duhovne obnove fra Ivana Matića u Franjevačkom klerikatu u Splitu ….U lijepom I trajnom  sjećanju ostaju nam naša prigodna  druženja kod Školskih sestara franjevki  na Lovretu..

Dragi moji , ovo je samo sićušan dio iz radne bilježnice našega Vide koju je korona zatvorila i držala  u zatočeništvu  više od duge dvije godine, ali i ugasila našu mrežnu stranicu.. Ostadosmo u gluhoj tišini…nevidljivi i nečujni….

Otvorena radna bilježnica je pred nama, mrežna stranica aktivna i čekaju radni  nastavak. Sigurna sam da ćemo im  udahnuti život , svi  zajedno u sinergiji nastojeći polako uhvatiti korak s vremenom i problemima u njemu. Tu je i naš novoizabrani predsjednik, dugogodišnji  marni član , Radoslav Zaradić,  koji se već svojom  ozbiljnošću, kreativnošću,znanjem i radom potvrdio. Ali, da neće biti jednostavno, u to smo sigurni, ali ne odustajemo.

Tebi, dragi Vide, hvala od srca za sve učinjeno. Zahvalni smo  za doprinos  na prepoznatljivosti  Udruge u našem gradu, županiji  i diljem naše Domovine. Zahvalni smo za poštovanje koje je Hrvatska udruga Benedikt uživala s tobom na kormilu. Hvala na poticanju i njegovanju  ljudskih i kršćanskim vrjednota  koje su u temeljima našeg malog “Ustava” i djelovanja. Hvala za brojne uglednike koji su nas posjetili, ostavili trag, bili naši gosti  i postali naši vjerni prijatelji i predavači…

Jednom riječju, HVALA TI ZA SVE!!!

Hrvatska udruga Benedikt/ Margita Vučetić

Skip to content