U ime obitelji: Trgovkinje i trgovci imaju pravo na neradnu nedjelju!

Objavio

Narod.hr

  1. svibnja 2022. u 15:50

Udruga U ime obitelji upućuje čestitke povodom Praznika rada i blagdana sv. Josipa Radnika svim hrvatskim građanima podsjećajući da su i na današnji praznik koji je ujedno i nedjelja ove godine, deseci tisuća zaposlenih u trgovini prisiljeni raditi – bez mogućnosti da današnji praznik provedu sa svojim obiteljima.

Podsjećaju da je jedno od predizbornih obećanja HDZ-a kao danas vladajuće stranke na prošlim parlamentarnim izborima bila neradna nedjelja i za naše sugrađane, trgovce i trgovkinje te zaštita njihovog prava na neradne praznike i blagdane.

Isto tako žene čine najveći dio zaposlenih u trgovini. Podsjećaju da istraživanja pokazuju da je nedjelja najmanje prometan fiskalni dan u trgovinama. Podsjećaju da za najveći broj hrvatskih građana nedjelja nije dan potrošačkih aktivnosti, baš kao niti praznici i blagdani. Podsjećaju da više od 2/3 hrvatskih građana podupire da i za radnike u trgovini nedjelja, blagdani i praznici budu neradni dani.

> Mostar uveo neradnu nedjelju: Kada će Plenković ispuniti predizborno obećanje o neradnoj nedjelji?
> Štulić iz Sindikata trgovaca: Gdje je zapelo s obećanjem HDZ-a o reguliranju rada trgovina nedjeljom?
> Petir za Narod.hr o neradnoj nedjelji: ‘Djeci su uskraćena oba roditelja nedjeljom, to je nenadoknadivo’

Prisutna je učestalost ucjenjivanja žena od strane poslodavca zbog trudnoće

Prema prvom i čini se jedinom istraživanju o položaju trudnica i majki s malom djecom na tržištu rada koje je provedeno 2012., čak 34,1% žena suočilo se s neproduživanjem ugovora o radu zbog trudnoće, njih čak 21,2% dobilo je otkaz, 16,4% premješteno je na lošije radno mjesto, a 14,7% žena smanjena je plaća.

Navedeno istraživanje pokazuje i učestalost ucjenjivanja žena od strane poslodavca zbog trudnoće, odnosno rođenja djeteta, na način da su žene prisiljene prihvatiti lošije radne uvjete. Među sudionicama istraživanja, njih 45,6% je navelo kako se radilo o skraćivanju godišnjeg odmora, 39,8% suočilo se sa smanjenjem plaće, a 27,8% je navelo kako im je poslodavac ugovor na neodređeno promijenio u ugovor na određeno vrijeme.

U ime obitelji poziva Vladu RH da osigura slobodnu nedjelju, praznike i blagdane za trgovkinje i trgovce te da ojače mehanizme zaštite svih radnika, a posebno žena koje se odlučuju na majčinstvo.

 

https://narod.hr/hrvatska/u-ime-obitelji-trgovkinje-i-trgovci-imaju-pravo-na-neradnu-nedjelju

 

Skip to content