Raketiranje Zagreba, 2. i 3. svibnja 1995.

Slika 1. Spomen-ploča svibanjskim žrtvama u Zagrebu (MJ)

Pobunjeni Srbi su za odmazdu za vojni poraz u Operaciji „Bljesak“ izveli raketiranje Zagreba 2. i 3. svibnja 1995. Bila su dva raketna napada kasetnim bombama (sustav Orkan) na civilne ciljeve.

 Projektili iz raketnog sustava Orkan pali su 2. svibnja na križanje Vlaške i Draškovićeve ulice, a sljedećega dana projektili su pali na Dječju bolnicu u Klaićevoj ulici, blizu Hrvatskog narodnog kazališta, na Zrinjevac te kraj Doma umirovljenika Centar, na središte grada, ADU i zračnu luku Pleso. Stanovnicima Zagreba prijetilo je 500 neeksplodiranih zvončića. Zvončiće je deaktivirala policija; jadan policajac je poginuo pri deaktivaciji.

Među poginulima bio je i Luka Skračić, student prve godine filmske režije, a među ranjenima hrvatska primabalerina Almira Osmanović i još 16 drugih balerina i baletana koje je napad zatekao u baletnoj dvorani Hrvatskoga narodnoga kazališta u Zagrebu.

Pri napadu na Zagreb 2. i 3. svibnja 1995. poginulo je 7 osoba, a 205 je  teže ili lakše ranjeno.

Milan Martić se pred kamerama pohvalio svojim zlodjelom što je evidentirao i Haški sud gdje je zločinac osuđen na 35 godina zatvora.

Zagreb od 2007. godine ima Trg svibanjskih žrtava 1995. u spomen na taj tragični događaj. U Zagrebu je 3. lipnja 2013. otvoren Memorijalni centar granatiranja Zagreba 1991. -1995. 

Topništvom su napadnuti Karlovac i Sisak.

Dr. Marko Jukić

Skip to content