SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Božava

Božava je naselje i mala luka na sjeveroistočnoj obali Dugog otoka. Nalazi se u uvali okruženoj borovom šumom. Prvi put se spominje 1327. godine pod nazivom Bosane, dok ostaci utvrđenih naselja u blizini mjesta potječu iz doba Ilira. U srednjem vijeku posjed zadarskog benediktinskog samostana sv. Marije. U Morejskom ratu stradava u napadima turskih gusara, a 1686. godine kraj Božave je zarobljena ulcinjska galeota.

Pretpostavlja se da župna crkva sv. Nikole potječe iz 9. stoljeća i u njoj se čuvaju tri gotička procesijska križa iz 14. i 15. stoljeća (radovi zadarskih zlatara Stjepana i Pavla Petrova Kotoranina). Današnji izgled crkve datira iz 1882. godine. Crkvica sv. Nikole na groblju sagrađena je u 9. ili 10. st. (fragmenti kamene oltarne pregrade iz starohrvatskog doba; nadvratnik s reljefom sv. Nikole i uklesanom godinom 1469.; gotičko drveno raspelo iz 15. stoljeća).

U blizini je otok Zverinac i naselje Soline s nadaleko poznatom plažom Sakarun, jednom od ljepših pješčanih plaža na Jadranu.

Skip to content