Zločin na plaži Soline, 14. lipnja 1993.

Slika 1. Plaža Soline (foto: braniteljski portal)

Biogradsku plažu Soline, 14. lipnja 1993.,srpsko-četnički agresori zasuli su smrtonosnim zvončićima te usmrtili petero mladih ljudi, a 7 teško ranili.

Nije bilo nikakva povoda za napad na cilvile na biogradskoj plaži Soline. Biograd je bio napadnut raketnim sustavom Orkan s kasetnim punjenjem tzv. „zvončićima“ koji su padali na civilne ciljeve odnosno plažu Soline. M-87 Orkan je samohodni višecjevni lanser raketa postavljen na šasiju kamiona. Kazetna bojevna glava sastoji se od 8 čeličnih kontejnera s ukupno 24 protuoklopne mine. Nakon ispaljivanja pad kontejnera usporava padobran, a nakon dvije i pol sekunde iz kontejnera se izbacuju mine koje padaju stabilizirane uz pomoć četiri krilca, tzv. zvončići.

Poginuli su: Lidija Vrankulj, Danijela Vidaković, Marijan Pulić, Jozo Tomić i Karlo Paić dok ih je sedmero bilo teško ranjeno.

Prema istrazi, zapovjednici pobunjenih Srba 1993. kada se napad dogodio, bili su bivši pukovnici Kosta Novaković i Milan Đilas te benkovački profesor Momčilo Krklješ. Oni su odgovorni za raketni napad sustavom Orkan jer su naredili ili odobrili napad na civile. U to vrijeme pobunjeni Srbi često su topništvom i raketnim sustavima napadali Zadar, Biograd, Sukošan, Turanj i druga mjesta. Tijekom raketnih napada poginulo je 17 civila, a više ih je ranjeno.

Tek nakon 24 godine hrvatska vlast se sjetila provesti istragu protiv nalagodavaca i počinitelja u svibnju 2017. godine! Podignuta je optužnica, ali nalagodavci i počinitelji nisu dostupni hrvatskom pravosuđu. Pitanje je zašto je istraga pokrenuta nakon 24 godine! Tko je odgovoran za te propuste?

Dr. Marko Jukić

Skip to content