32. spomen-pohod na Jazovku

 

Jama Jazovka nalazi se u mjestu Sošice, na području općine Žumberak. U jami Jazovka nađeni su posmrtni ostatci 814 žrtava. Žrtve su bili ranjeni vojnici NDH iz zagrebačkih bolnica, medicinsko osoblje i časne sestre koji su prisilno odvedeni iz zagrebačkih bolnica (Sv. Duh, Sestre milosrdnice, Vrapče). Ubili su ih Titovi partizani metkom u potiljak (najveći broj žrtava). Žrtve su bile vezane žicom. Prema iskazima svjedoka, žrtve su u jamu bacane u više navrata, nakon bitke za Krašić 1943. godine te nakon završetka rata 1945. godine.

Jamu Jazovka otkrio je speleolog Mladen Kuka koji je 1975. godine od jednog pripitog lokalca čuo priču o zločinima i jamama. Kuka se raspitivao o jami ali nitko mu nije dao podatke o jami. Tijekom 14 godina Mladen Kuka je tražio jamu na Žumberku te je slučajno 22. siječnja 1989. godine otkrio otvor jame koji je bio pokriven kamenom. Dana 29. siječnja 1989. godine Kuka se sa svojom ekipom spustio u jamu i otkrio strašnu istinu, posmrtne ostatke žrtava u jami.

“Ne mogu zaboraviti ono što hoću, sjećam se onoga što neću! Kada sam prije 25 godina, 22. i 29. siječnja 1989. godine otkrio jamu Jazovku nisam si mogao objasniti dvije stvari. Prva je da postoji u Žumberku takvo stravično mjesto, a druga, da na svijetu postoji takva vrsta “ljudi” koja je to u stanju učiniti. Poklati 475 (tada se vjerovalo da je toliko žrtava) žena, djece, muškaraca bez ijednog suda i pobacati ih u tu jamu ?! Neki su bili mrtvi, neki su bili poluživi, a čak je bilo i živih koji su bačeni na dno ove 30-tak metara duboke jame. Čitavo vrijeme postavljam si pitanje u ime koje to ideologije ili uvjerenja čovjek može raditi takva zvjerstva, a još mi je veći upitnik nad glavom kakva to mora biti beskrupulozna zvijer i sa takvim zločinom doživjeti duboku starost? Svaki put kad dođem na Jazovu pokloniti se, uvijek si postavljam ta ista pitanja…”, napisao je u jednom postu na društvenim mrežama Mladen Kuka, karlovački speleolog koji je krajem 90-tih prvih otkrio jamu iz koje su tek 2021. izvučeni posmrtni ostaci 814 žrtava masovnog ubojstva tijekom i nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Međutim, početkom 90-tih, navodi povjesničarka Blanka Matković u znanstvenom članku objavljenom 2011. pod nazivom “Odvođenje i likvidacije ranjenih pripadnika hrvatskih oružanih naga (HOS) iz zagrebačkih bolnica u svibnju i lipnju 1945. kroz arhivsko gradivo državnog arhiva u Zagrebu”, na zločin na toj lokaciji ukazao je Branko Mulić iz Zagreba, nekadašnji pripadnik Jugoslavenske armije koji je početkom svibnja 1945. došao u Zagreb sa Štabom X.

Jazovka je duboka 40 m, a razmak između otvora i prvog sloja kostiju iznosi 30 m. S obzirom na ratni zločin koji se u njoj dogodio, jama Jazovka zaštićeno je kulturno dobro.

Tradicionalno se 22. lipnja organizira “Spomen-pohoda Jazovka”, u organizaciji udruge Hrvatski obredni zdrug.

  1. spomen-pohod na Jazovku 22. lipnja 2022. (srijeda)

Sv. misu predvodi mons. Vjekoslav Huzjak biskup bjelovarsko-križevački.

Raspored:
10:15 – Postroj povorke
10:30 – Polazak obredne povorke iz Sošica
10:30 – Molitva krunice
11:00 – Sveta misa zadušnica
12:30 – Besjede
13:00 – Obred polaganja vijenaca i svijeća
13:30 – Završetak Spomen-pohoda

Počivali u miru Božjem!

 

Skip to content