SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Ilok

Ilok je najistočniji grad Republike Hrvatske, nazivaju ga: mali Dubrovnik i Dubrovnik na istoku. Prvi put se ime Ilok spominje 1267. pod nazivima Ujlak. Od 1332. spominju se župe u Iloku, a 1349. izgrađena je velika crkva Majke Božje. Svoj današnji izgled crkva je dobila temeljitom neogotičkom obnovom izvedenom početkom 20. stoljeća prema projektima Hermana Bolléa. Uz crkvu bio je izgrađen franjevački samostan koji je obnavljan u više navrata u razdoblju od 14. do 20. stoljeća.

Značajne kraljevske povlastice dobiva 1453. Nikola Iločki (1410. – 1477.). On je bio najpoznatiji gospodar grada. Osmanlije su vladale Ilokom od 1526. do 1688. godine

Godine 1991. Srbija je izvršila agresiju na RH. Ilok je bio izoliran od RH pa su se Hrvati 17. listopada 1991. pod prijetnjom oružja iselili iz Iloka. Bilo je to etničko čišćenje okupiranog teritorija RH od srpskog agresora. Sramotna je da je progon Hrvata iz njihovih domova pratila i podržala Promatračka misija Europske zajednice. Nakon što su Hrvati napustili svoje domove u njih su se uselili Srbi (Srbi iz RH i četnici iz Srbije i drugih krajeva). Nakon mirne reintegracije Hrvati su se vratili u Ilok.

 

Muzej grada Iloka osnovan je 1952., a 1969. godine je smješten u dvorac Odescalchi. Ispod zgrade nalaze se poznati stari iločki podrumi.

Iločki kraj je poznat po vinogradima koje su podigli kneževi Odescalchi tijekom 16. i 17. stoljeća. Iločke sorte su: graševina, chardonnay, bijeli pinot, sivi pinot, rajnski rizling, silvanac i traminac od bijelih, te pinot crni, frankovka i cabernet sauvignon od crnih sorti.

Najpoznatije su iločki traminac i silvanac koji su posluženi na engleskom dvoru prigodom krunidbe kraljice Elizabete II.

Skip to content