SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Spomen područje Jasenovac

Na području općine Jasenovac nalazi se Spomen područje Jasenovac. U Jasenovcu je bio ustaški sabirni i radni logor Jasenovac od kraja 1941. do kraja travnja 1945. godine. U logoru su bili zatočeni protivnici NDH (Srbi, komunisti) i oni na koje su se odnosili rasni zakoni (Židovi, Romi) koje je nametnula nacistička Njemačka. Iz logora su zatočenici odvoženi u Njemačku i u Srbiju. Logor je bio i radni gdje su zatočenici radili u više radionica: „Ciglana“ (Sabirni logor br. III), elektrana, pilana, kožara (Sabirni logor br. IV),, Stara Gradiška (Sabirni logor br. V) tvornicu lanaca i ljevaonicu zvona. Vlasti NDH su taj industrijski kompleks oduzele obitelji Bačić koji je prije dolaska ustaške vlasti pobjegao u Srbiju.

Zatočenici su radili u industrijskim radionicama, na poljoprivrednim ekonomijama te izvodili građevinske radove.

 

O logoru su Srbi, komunisti i jugočetnici stvorili mit (Jasenovački mit), o masovnim pogubljenima ali bez dokaza. Iskapanjima na području logora Jasenovac nađeni su posmrtni ostatci samo 790 žrtava. Budući da je logor Jasenovac nastavio raditi i u doba komunizma (partizanski logor za Hrvate koji su se predali) ne zna se koliko je zatočenika ubijeno od strane partizana.

 

Jugočetnička i komunistička historiografija nema dokaze za tvrdnje o stotinama tisuća ubijenih niti za 83.000 po popisu Muzeja . Svjedočanstva i nova istraživanja arhiva pokazala su da je jasenovački popis žrtava netočan jer su na njemu oni koji nikada nisu bili u logoru, oni koji su ubijeni pri savezničkim bombardiranjima, koji su umrli u logorima u Njemačkoj, a  neki s popisa ubijenih bili su živi.

 

Da su u logoru počinjeni zločini, da su u logoru zatočenici umrli od bolesti i iznemoglosti nitko to ne negira ali navoditi da su ljudi koji su deportirani u Njemačku ili logor Sajmiše u Srbiji ubijeni u Jasenovcu je sramotno. Sramotno je da se na popisu ubijenih u Jasenovcu nalaze osobe koje nikada nisu bile u Jasenovcu, koje su ubijene tijekom savezničkih bombardiranja, koji su živi a nalaze se na popisu ubijenih. Nažalost, neokomunistička vlast Hrvatske ne želi da se utvrdi barem približna istina već prihvaća jugočetničke laži.

 

Skip to content