Domovinski rat: 3. srpnja 1991. srpski tenkovi ušli u Baranju

Otvorena agresija Srbije na Hrvatski izvršena je 3. srpnja 1991. godine kada su preko mosta na Batini u Baranju ušli tenkovi  i oklopni transporteri (60 tenkova i 40 oklopnih transportera) s mnoštvom vojnika, rezervista JNA i četnika. U Baranji su agresorske snage dočekali pobunjeni Srbi – domaći četnici.

Okupacija Baranje završila je 3. rujna 1991. Hrvatsko stanovništvo je protjerano iz svojih domova, a oni koji su ostali bili su maltretirani. Hrvati i Mađari koji su ostali u Baranji morali su nositi bijelu traku oko rukava. Baranja je za Hrvate bila logor na otvorenom.

Tijekom okupacije Srbi su otvorili nekoliko logora za hrvatske civile i zarobljene hrvatske vojnike. U logorima su zatočenike maltretirali na različite načine, a neke su ubili. Od mnogobrojnih zločina za istaknuti je ubojstvo Vinka Čička (50 godina) i njegova tri sina: Ante (25 g.), Mate (23 g.) i Ivan (27 g.). Bez ikakva povoda Srbi su došli na farmu Vinka Čička pa odveli oca i njegova tri sina u „milicijsku stanicu“. Zatočenike su maltretirali unakazili te odveli na stratište i ubili.

(Detaljnije o zločinima u Baranji: https://kamenjar.com/pocetak-otvorene-agresije-na-hrvatsku-i-okupacije-baranje/)

 

Dr. Marko Jukić

Skip to content