SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Jelsa

Jelsa, gradić i luka na sjevernoj obali otoka Hvara. Gospodarstvo Jelse čine: poljodjelstvo, vinogradarstvo, maslinarstvo, ribarstvo, brodogradnja, pomorstvo i turizam.

Jelšanske manifestacije: kulturna manifestacija Dani Antuna Dobronića, Fešta vina u Jelsi. Procesija Za križen na Veliki četvrtak. Ističu se Crkva – tvrđava Sv. Marije, Trg i crkvica sv. Ivana, Crkva sv. Roka

Crkva – tvrđava Sv. Marije u Jelsi

Crkva – tvrđava Sv. Marije je iz 1331. godine. Prvobitna je ranogotička crkva. Zbog opasnosti od Turaka proširena je i fortificirana, a oko nje je izgrađen i obrambeni zid. Fortifikacija je napravljena prema Mletačkim propisima i spada u takozvani „europski“ tip tvrđava. Danas župna crkva uznesenja Marijina ima četiri kapele: dvije veće iz XVII. stoljeća i dvije manje iz XIX. stoljeća. U prvoj kapeli s desna nalazi se slika “Bogorodice i mučenje Fabijana i Sebastijana” flamansko-mletačkog slikara P. de Costera, a u prvoj lijevoj reljef Antonija Pora.                                                    U  unutrašnjosti crkve znatniju umjetničku vrijednost imaju: velika srebrna kandila iz 17. st. s grobovima donatora Barozzi, tabernakul u pobočnoj kapeli iz 17. st. i crni drveni križ na glavnom oltaru, dvije planite s figurama iz 15. st., mali gotički križ na kristalu. Jedna od najvrijednijih stvari je Bogorodičin drveni križ na glavnom oltaru donesen u 16. st. u povlačenju pred Turcima. Na spomen u obranu od Turaka, Velika Gospa je proglašena zaštitnicom mjesta, a na njen blagdan se slavi i dan općine Jelsa.

Trg i crkvica sv. Ivana

Najljepši renesansno-barokni trg. Na njemu je osmerokutna crkvica s kraja XVII. stoljeća. Crkva se odlikuje raznolikošću stilskih obilježja: gotike, renesanse i baroka.

Trg i ulice koje ga okružuju oblikovani su od XV. do XVII. stoljeća i predstavljaju arhitektonski najočuvaniji dio Jelse, zajedno s građanskim kućama građenima od XVI. do XX. stoljeća, s renesansnim luminarima i balkonima.  

Crkva sv. Roka

Prvi se put spominje 1601. godine, a građena je u drugoj polovici XVI. stoljeća. Crkva je nekoliko puta dograđivana i preuređivana s vidljivim elementima gotike i romanike, sa zvonikom na preslicu. Obnovljena je 1999. godine.

Slika na oltaru prikazuje Gospu pod oblacima, s desne je strane Sv. Ante Padovanski s golim djetetom u rukama, Sv. Rok zamišljen kleči, a do nogu mu je pas koji ga promatra. Predaja je pripisuje Palmi Mlađem (1544. – 1628.).

Skip to content