SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Kaštela

Pod nazivom ‘Kaštela’ se podrazumijeva niz sedam spojenih naselja između Solina i Trogira (Sućurac, Gomilica, Kambelovac, Lukšić, Stari, Novi i Štafilić).

 

Tragovi života  nađeni su u Mujinoj pećini (neandertalci), zatim u Resniku koji potječu iz neolitika (stari oko 5 tisuća godina).

U ranom srednjem vijeku Kaštelansko polje potpada pod Klišku župu. Dana 4. ožujka 852. godine knez Trpimir izdaje darovnicu u kojoj se prvi put spominje ime Hrvat .

U riznici nove župne crkve čuva se prijepis Trpimirove darovnice napisane 4. ožujka  852 u Bijaćima, ispred crkve sv. Marte. Osim darovnice tu se još čuvaju kameni starosućurački luk, ostali kameni spomenici i dijelovi drvenih baroknih skulptura s oltara stare župne crkve te velik broj predmeta od zlata i srebra.

Sjeverno od Kaštel Sućurca nalazi se župna crkva Gospe od Doca, danas poznatija kao Gospe na Hladi. Na obronku Kozjaka nalaze se ostaci predromaničke crkve sv. Jurja od Putalja koja potječe iz 9. st. i zadužbina je kneza Mislava. Od nje su sačuvani ulomci pleterne ornamentike. Nova crkva je sagrađena 1927. godine. Arheološkim istraživanjima provedenim oko crkve i na obližnjem groblju Gajina otkriven je prvo rimski, a zatim i prapovijesni sloj.

Stara crkva Sv.j Jronima bila je sagrađena oko 1600. godine, a nalazila se izvan starog naselja oko Kaštilca.

Na istom mjestu, gdje se nalazila stara crkva, podignuta je druga, posvećena istom svecu. Sagrađena je 1731. god., kako se vidi iz natpisa nad glavnim ulaznim portalom. To je jednobrodna lađa sa četvrtastom apsidom. Iznad pročelja je rozeta, a nad njom zvonik napreslicu sa tri okna. U lađi su sa svake strane po tri ovalna barokna prozora, a u prezbiteriju po jedan.

 

U neposrednoj blizini nove crkve je i romanička crkva Sv. Kuzme i Damjana iz 12st. pred kojom se nalaze ostaci nekoliko sarkofagana starokršćanskom groblju. Ova crkva je spomenuta kao župska crkva sela Kozice 1495 godine.

Ispred crkve raste hrast medunac star 700, a po nekim izvorima čak i 900 godina koji je 1996. zaštićen kao spomenik prirode.

Na padinama Kozjaka nalazi se crkvica sv. Martina od Kruševika, nekada središte sela 
Kruševika. Danas crkvicu zovu Gospe na Krugu ili Gospe od Snijega. Sjeverno od Kruševika, na predjelu Lažane odnosno na istoimenom obronku brda Kozjak nalazi se srednjovjekovna crkva sv. Mihovila dok se na zapadnoj strani obronka nalazi stražarnica – kuća iz XVI. stoljeća. Pri samom vrhu Kozjaka smjestila se kula Kaštilica. Do ovih crkava kao i do planinarskih domova pod Koludrom (325 m) i Orlovog gnjezda vode obilježene planinarske staze.

 

Dvorac Vitturi u Kaštel Lukšiću najljepši je od svih kaštelanskih dvoraca, a u 15. stoljeću izgradila ga je plemićka obitelj Vitturi, u obliku renesansne palače omeđene obrambenim kulama. 

U vinogradu Ivice Radunića pronađeni su trsovi sorte Crljenak kaštelanski, u svijetu poznate kao Zinfadel. Kod crkvice (među najstarijim koje su Hrvati podigli u čast Majci Božjoj) na predjelu Stomorija podignut je spomenik tom otkriću, koje je Kaštela, kao prapostojbinu Zinfandela, učinilo prepoznatljivim u svjetskim vinogradarskim i vinarskim krugovima.

Dvorac u Kaštel Starom, poznatiji kao najstarije naselje od svih kaštela koji su preživjeli poprilično burna stoljeća. Naime Kaštel je dovršen 1481. godine, a okružen je jarkom preko kojeg se nekada spuštao pomični most. Smatra se da ga je sagradio Koriolan Eipiku, koji je ujedno bio pisac, humanist i veliki vojskovođa.

Župna crkva Gospe od Ružarija koja se nalazi sjeverozapadno od stare jezgre mjesta Kaštel, koju karakterizira vitki zvonik.

Mujina špilja, koja se nalazi na zapadnoj strani Kaštelanskog polja, je jedna znamenitost Kaštel Štafilića. Mujina špilja datira iz prapovijesti, od prije 45.000 godina, kada su tu živjeli neandertalci.

 

Stara maslina u Kaštel Štafiliću stara je preko 1500 godina.

 

 

Skip to content