SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Kliška tvrđava

Kliška tvrđava jedan je od najcjelovitijih primjera fortifikacijske arhitekture u Hrvatskoj. Smještena na prijevoju između Kozjaka i Mosora, važnom strateškom položaju pa su za nju bili zainteresirani starosjedioci s jedne strane, a osvajači s druge strane. Tvrđava se spominje već u 5 stoljeću.

Kliška tvrđava jedno od središta hrvatske države. Klis je u 9. stoljeću bio sjedište hrvatskih knezova i kraljeva iz dinastije Trpimirovića, odnosno u tom svojstvu je bio hrvatskim glavnim gradom.

 

Tijekom turskih osvajanja branitelji tvrđave su odolijevali napadima Osmanlija. Petar Kružić, kapetan utvrde, i njegovi uskoci su desetljećima odoljevali napadima Osmanlija, sve do 1537. godine kada u bitci blizu Solina pogiba Petar Kružić. Nakon toga preostali uskoci napustili su tvrđavu i otišli u Senj, a Osmanlije su zauzele tvrđavu.  

 

Veći dio današnjeg izgleda potječe iz razdoblja mletačke i austrijske uprave kada je utvrda bila osuvremenjena. Tijekom osmanskog perioda nije bilo nikakvih pregradnji fortifikacija. Dijelovi utvrde koji potječu iz razdoblja osmanske uprave (1536. — 1648.) su džamija, danas crkva svetog Vida, i česma. 

 

 

 

Skip to content